Aromatyczny pasztet z czerwonej soczewicy

przez zlotaproporcja.pl

Kto uważa, że pasztet musi być z mięsa, ten zmieni zdanie po wypróbowaniu tego przepisu! Pasztet z czerwonej soczewicy pokochają nawet mięsożercy. W smaku nie ustępuje wcale mięsnym odpowiednikom, dobrze przyprawiony może być nawet lepszy, jest równie sycący i dużo mniej kaloryczny. Co więcej, wygląda dokładnie tak samo, ale zrobisz go dużo szybciej, a do jego przygotowania wykorzystasz warzywa z wywaru na zupę.

pasztet_soczewica_3888

Przepis na pasztet z czerwonej soczewicy

Jeżeli nie masz ugotowanej włoszczyzny, to przygotowanie pasztetu zajmie Tobie więcej czasu. Musisz rozpocząć od ugotowania wywaru na zupę, z którego będziesz mieć włoszczyznę do pasztetu. Polecamy nasz przepis na wywar warzywny, który zrobisz w mniej niż w godzinę, z czego większość czasu to gotowanie. Soczewicę opłucz kilka razy w zimnej wodzie i zalej w garnku dwoma szklankami wrzącej, osolonej wody. Gotuj ją około 15 minut po czym bardzo dobrze odsącz z wody. W międzyczasie rozbij w moździerzu czosnek, ostrą paprykę, goździki, imbir oraz ziarna i łodyżki kolendry. Łodyżki możesz zastąpić korzonkami kolendry, które są bardzo aromatyczne. Wystarczy umyć je i delikatnie obrać wierzchnią warstwę.

Pasztet_soczewica_3893

Pomidory zalej gorącą wodą i po kilku minutach zdejmij z nich skórkę. Ugotowaną włoszczyznę zmiksuj blenderem razem z pomidorami. Szalotkę posiekaj i dodaj na patelnię z rozgrzaną oliwą. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj mielony kmin rzymski, chwilkę obsmaż i dodaj składniki rozbite w moździerzu. Zamieszaj i smaż przez 3 minuty, następnie dodaj rozdrobnioną włoszczyznę oraz soczewicę. Zamieszaj, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz cząbrem i smaż przez kilka minut, po czym przełóż zawartość do miski i pozwól jej trochę przestygnąć zanim dodasz jajka. Przypraw nie żałuj, masa musi być wyrazista, po upieczeniu i wystudzeniu pasztet zrobi się łagodniejszy.

Kiedy masa ostygnie dodaj do niej żółtka. Białka przed dodaniem ubij na pianę. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj. Pasztet przełóż do formy wyścielonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Przed włożeniem pasztetu do piekarnik delikatnie uderz foremką w stół, w ten sposób uwolnisz pęcherzyki powietrza znajdujące się w masie. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około godzinę. Jak zawsze musisz wyczuć swój piekarnik. My pieczemy na termoobiegu i w połowie pieczenia przekręcamy pasztet o 180 stopni. Po upieczeniu studź pasztet co najmniej kilka godzin.

pasztet_soczewica_3903

Porcja: 1 średniej wielkości blaszka
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: około 30 minut
Czas pieczenia: około 60 minut

Złote proporcje:
– 1 szklanka czerwonej soczewicy
– 2 dojrzałe pomidory
– 2 pietruszki z wywaru
– 3 marchewki z wywaru
– 1/3 selera z wywaru
– 20 cm kawałek pora z wywaru
– 3 jajka
– 5 łyżek oliwy
– 1 szalotka
– 1 ostra papryka
– 3 ząbki czosnku
– 3 goździki
– 2 cm kawałek imbiru
– 7-8 ziaren kolendry
– kilka korzeni lub łodyżek kolendry
– płaska łyżeczka kminu rzymskiego
– pół łyżeczki cząbru
– szczypta gałki muszkatołowej
– sól
– pieprz

Lubisz nasze wpisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie.

Przeczytaj także

18 komentarzy

Justyna Jędrzejewska-Czapska 9 grudnia 2014 - 20:56

oj zrobimy 🙂

Odpowiedz
Ewa Jablonska 9 grudnia 2014 - 22:47

kradnę przepis!!!

Odpowiedz
Złota Proporcja 10 grudnia 2014 - 08:00

bardzo proszę 🙂

Odpowiedz
Obierz dobry kierunek 11 grudnia 2014 - 16:04

toż to jest przepis dla nas!!!

Odpowiedz
Sylwia Malarska 29 marca 2015 - 08:55

robiłam! jest pyszny!

Odpowiedz
Asia Przybytek-Kobierna 29 marca 2015 - 09:02

Pyszności!

Odpowiedz
Magdalena Kowalska 29 marca 2015 - 09:06

Super 🙂 🙂

Odpowiedz
Kinga Bielejec 29 marca 2015 - 09:18

Pyyyyycha!

Odpowiedz
Ollie Ollie 29 marca 2015 - 10:43

Mam słabość do tych pasztetów 🙂

Odpowiedz
Bartek Wudniak 29 marca 2015 - 16:38

właśnie szukałem czegoś na święta 🙂

Odpowiedz
Bartek Wudniak 3 kwietnia 2015 - 09:18

ja chcę 🙂

Odpowiedz
Konrad Telakowiec 29 marca 2015 - 21:32

Czemu ta dziwna cebula? Można zwykłą? I ten por z wywaru… dziwny. Zawsze go wyrzucamy a tu taka niespodzianka

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 30 marca 2015 - 00:18

Dajemy szalotkę, bo jest ostrzejsza, ale możesz użyć zwykłą cebulę. Po co wyrzucać pora, skoro można go wykorzystać? To bardzo dobre warzywo! Tylko musisz go przed dodaniem dobrze odsączyć z wywaru 🙂

Odpowiedz
Magda Ciach-Baklarz 30 marca 2015 - 05:23

I znowu coś smakowitego:)

Odpowiedz
Anna 3 października 2016 - 19:30

A papryka ostra może być mielona?

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 3 października 2016 - 22:52

Ja dodaję świeżą, ale jeżeli akurat jej nie masz, możesz dodać mieloną, nie bój się eksperymentować, na tym też polega kuchnia 🙂

Odpowiedz
Dorota 30 marca 2019 - 11:38

czy mogą być pomidory z puszki?

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 1 kwietnia 2019 - 19:48

Nie robiliśmy pasztetu z pomidorami z puszki, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby je dodać, jeżeli świeże pomidory nie są dostępne. Warto je odsączyć przed dodaniem, żeby pasztet się nie „rozchodził”. Pozdrawiamy!

Odpowiedz

Zostaw komentarz

[script_25]

Najnowsze wpisy

O nas

Tu Natalia i Łukasz, bardzo nam miło Ciebie poznać! Uwielbiamy jeść, gotować i podróżować. Lubimy naturę i aktywne podróżowanie.

Copyright © zlotaproporcja.pl 2013-2025 | Kopiowanie zdjęć i tekstów bez pisemnej zgody autorów bloga jest zabronione.

Wykryto AdBlocka

Hej! Widzę, że masz włączonego AdBlocka. Reklamy pomagają nam utrzymać stronę i planować kolejne podróże, którymi chętnie się dzielimy. Jeśli cenisz nasze treści, prosimy – rozważ wyłączenie blokera reklam. Dzięki za wsparcie!