Jak zrobić sambal oelek – ostry sos indonezyjski?

przez zlotaproporcja.pl

Próbowaliście kiedyś klasycznego, ostrego, indonezyjskiego sosu sambal oelek? Jego smak jest niesamowity. Z jednej strony jest naprawdę pikantny, z drugiej rozpływa się w ustach delikatnie szczypiąc w podniebienie. Jest gęstszy niż meksykańska salsa, dzięki czemu sprawdza się świetnie jako dip oraz jako dodatek do indonezyjskich, tajskich czy malezyjskich potraw np. smażonego ryżu lub makaronu. Zanim kupicie sambal oelek w sklepie, spójrzcie jednak na listę składników, założymy się, że znajdziecie tam niezły kawałek tablicy Mendelejewa. Konserwantów i barwników zazwyczaj jest dużo więcej niż oryginalnych składników. A przecież jest tak prosty do zrobienia.




Indonezyjskie słowo oelek oznacza odmianę kamiennego moździerza, w którym w oryginalnym przepisie rozbija się składniki na pastę. Możesz ułatwić sobie trochę zadanie i zamiast moździerza użyj blendera. Zacznij od umycia papryczek, odcięcia ogonków i pokrojenia ich w centymetrowe kawałki. Pokrojone papryczki wrzuć do blendera razem z obranymi ząbkami czosnku, solą i cukrem, a następnie zmiksuj tak, aby otrzymać konsystencję pasty. Przełóż pastę do rondelka, zacznij podgrzewać na mały ogniu, a kiedy pasta nabierze ciepła, dodaj sok wyciśnięty z cytryny, oliwę oraz ocet ryżowy. Wszystko dokładnie wymieszaj i na małym ogniu redukuj do konsystencji gęstej pasty. Na naszej kuchence zajęło to około 40 minut.  Po zredukowaniu pasty pozwól jej ostygnąć. W tym czasie składniki przegryzą się, a sambal oelek nabierze smaku. Pastę przechowuj w lodówce, najlepiej w szklanym naczyniu.

Wypróbuj także nasze przepisy na inne azjatyckie sosy –  tajski sos sweet chilli oraz orzechowy sos satay.

sambal oelek; ostry sos indonezyjski; indonezyjski sos chilli; kuchnia indonezyjska; potrawy indonezyjskie;

Porcja: półlitrowy słoik
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 40 minut

Złote proporcje:

– 40 ostrych papryczek chilli (takich jak na zdjęciu, ważyły około 1 kg)
– 4 łyżeczki soli (to nie jest pomyłka – pasta ma mieć lekko słony posmak, na 10 papryczek powinno dodawać się 1 łyżeczkę soli)
– sok z 1 limonki
– 2 łyżki brązowego cukru
– 2 łyżki octu ryżowego
– 2 ząbki czosnku
– 3 łyżki oliwy

Wszystkie przepisy z Indonezji:
Kuchnia indonezyjska

Przepisy na ostre potrawy:
Na ostro

Lubisz nasze wpisy? Udostępnij je znajomym i śledź nas na Facebooku i Instagramie!

Zapisz

Przeczytaj także

34 komentarze

zwiedzamy.net 25 stycznia 2015 - 14:22

Przepis godny uwagi dla osób, które lubią ostre wrażenia 😀

Odpowiedz
Dominika Krzysiek 12 lipca 2015 - 08:22

Mojemu mężowi by smakował, on lubi wszystko, co pikantne!

Odpowiedz
Łukasz Kędzierski 12 lipca 2015 - 09:03

Mniam mniam mniam,niestety mojej Adze ostatnio tolerancja na ostre mocno spadla 🙁

Odpowiedz
Złota Proporcja 12 lipca 2015 - 09:09

na szczęście to się zmienia, za jakiś czas może ostra faza wróci na dobre 🙂

Odpowiedz
Toke 30 lipca 2015 - 22:23

Super, tego szukałem! Ciekawe jak wyjdzie własnej roboty 🙂

Odpowiedz
Karla 21 stycznia 2022 - 17:31

kozak naprawde ale ostry tak ze to kest niee do opisania..Ja akurat przepisu potrzebowalam. a sos ostry do Nas do burgerowni ale niestety jeszcze musialam ten ktory Mi wyszedl zlagodzic passata pomidorowa hue hue bo bym klientow podusila

Odpowiedz
Anonim 3 sierpnia 2015 - 17:43

genialne, dzięki 🙂
Przerobiłam już tak 150 papryczek 😉
Jeśli ktoś chce w słoiki na zimę to wystarczy po zakręceniu zapasteryzować, ja dla pewności pasteryzuje ok. 20 min.
pozdrawiam

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 3 sierpnia 2015 - 20:00

Cieszymy się, że smakuje 🙂 My uzupełniamy zapasy na bieżąco – wykończymy jeden słoiczek i robimy kolejny!

Odpowiedz
Grzegorz Buczek 27 sierpnia 2015 - 07:13

A czy pozbawisz papryczki pestek przed rozdrabnianiem? Bo ze zdjęcia wygląda, że tak a z opisu, że nie 😉

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 27 sierpnia 2015 - 16:27

Papryczki są z pestkami, sadze że gdyby nie pestki nie było by MOCY 🙂

Odpowiedz
Mateusz 30 października 2015 - 14:20

Nie za bardzo jestem w stanie ocenić jakiej wielkości są te papryczki na zdj bo nie mam punktu odniesienia. Mogli byście napisać ile gram mniej wiecej ma ważyć jedna papryczka aby wyszedl słoik półlitrowy z 40 sztuk?

Odpowiedz
Mateusz 30 października 2015 - 17:48

Kupiłem 40 sztuk to wyszlo mi 180g. Nie są przypadkiem za małe?

Odpowiedz
Mateusz 30 października 2015 - 18:41

tzn 180g papryki chili

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 30 października 2015 - 21:20

Papryczki, z których robimy sambal mają zazwyczaj 8-12 cm długości, jedna waży około 20-30 g, półlitrowy słoik zrobisz z około 1 kg papryczek, pozdrawiamy! Smacznego!

Odpowiedz
Szadu 7 listopada 2015 - 22:24

Zrobiłem,sprawdziłem – coś niesamowitego, a papryczki miałem z własnej szklarenki.

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 10 listopada 2015 - 20:40

Cieszymy się, że smakuje i zazdrościmy własnej szklarenki i domowej hodowli papryczek 🙂

Odpowiedz
Grażyna Anna 11 grudnia 2016 - 18:06

Nie hodowli lecz uprawy. Hoduje się zwierzęta a uprawia rośliny. Nie piszę tego złośliwie, bo nie wszyscy na wszystkim się znają. Ja na przykład nie wiedziałam do dziś co to jest Sambal, ale dzięki ZŁOTEJ PROPORCJI już wiem i już robię. Pozdrawiam.

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 12 grudnia 2016 - 22:57

Dzięki za czujność, oczywiście masz rację, papryczki uprawia się, a nie hoduje, pozdrawiamy serdecznie 🙂

Odpowiedz
Gorgoth88 3 września 2016 - 20:28

Sambal wymiata, wymieniłem jedną z 40 papryczek chilli na habanero i kopie jeszcze porządniej 😀

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 6 września 2016 - 15:39

OJOJO jest moc!! i pewnie pali podwójnie 🙂 pozdrawiamy!!

Odpowiedz
wolwer 14 października 2016 - 11:21

zamiast octu ryżowego możecie dodać korniszony rewelacyjny smak i trzeba wtedy odrobinkę zredukować cukru 🙂 smacznego !!

Odpowiedz
Lusza 17 września 2017 - 19:16

Właśnie wypróbowałem pierwszą porcję. Rewelacja i smak dużo lepszy od tych kupowanych. Jestem miłośnikiem Sambala i dodaje go między innymi do każdej zupy. Ten pachnie świeżą papryką. Teraz już będę go robił sam a nie kupował 🙂

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 17 września 2017 - 22:12

Najlepszy sambal, to domowy sambal! Trzeba robić, przepis jest łatwy, a w lodówce można go długo przechowywać, nie traci nic w smaku, jedynie może się trochę zaostrzyć 😉 Pozdrawiamy serdecznie!

Odpowiedz
Anonim 21 września 2017 - 20:18

Dziś zrobiłam z 1/4 porcji a i tak wyszło całkiem sporo 🙂 zamierzam używać go jako dodatku do curry i innych potraw. Czy sprawdziliście jak długo może stać w lodówce?

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 27 września 2017 - 22:41

Najdłużej trzymaliśmy kilka tygodni, dłużej nie próbowaliśmy, zjedliśmy zanim upłynęło więcej czasu 🙂 Pozdrawiamy serdecznie!

Odpowiedz
Aneta 3 listopada 2017 - 18:29

Ja zrobiłam z odmiany habanero, to jest dopiero ogień ;-P

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 5 listopada 2017 - 21:39

faktycznie, ogień musi być ;D Pozdrawiamy!

Odpowiedz
rysujebozwariuje 4 lutego 2018 - 13:45

Jest specjalna zakładka „na ostro”! Właśnie pokochałam Waszego bloga. (Jestem jedną z tych osób, dla których życie bez chilli nie ma sensu).

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 6 lutego 2018 - 22:14

Jeżeli lubisz jeść na ostro, to na pewno u nas się odnajdziesz! Ja również nie wyobrażam sobie życia bez chilli czy też jajecznicy bez kanapki ze szczypiorkiem i dużą ilością ostrej papryczki 😀 Pozdrawiamy!

Odpowiedz
Michał 9 kwietnia 2020 - 13:28

witam właśnie zrobiłem 🙂 super smak zaraz biorę się za pad thai super że tu trafiłem

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 9 kwietnia 2020 - 14:22

Bardzo nam miło, pozdrawiamy serdecznie 🙂

Odpowiedz
Karla 21 stycznia 2022 - 17:39

powiem szczerze osobiscie nie lubie ostrych rzeczy bo nie czuje smaku ale….potrzebiwalam. sosu ostrego do burgerowni a ten co zamawialismy byl tragiczny wiec stwierdzilam ze sami mozemy zrobic i mimo iz (z tytulu tego ze musialam.pracowac na tym co tu mamy) zamienilam cukier brazowy na normalny ocet ryzowy na zwykly i limonke na cytryne wyszedl meeeeeega co prawda musialam go troche „utemperowac ” passata pomidorowa bo bym klientow podusila hahaha ale szczerze powiem ze przez ten sos chyba powolutku zaczynam sie przekonywac do ostrych rzeczy…tylko moze jednak zaczne od levelu ciut nizszegoniz sambal w czystej postaci bo nie zwyczajna jestem wgl do ostrego…
Tak czy siak strzal w 10 pozdrawiam

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 25 stycznia 2022 - 21:28

Dziękujemy za komentarz, cieszymy się, że sos smakuje Państwa klientom 🙂 Powodzenia!

Odpowiedz
Tomek 28 sierpnia 2022 - 14:06

Czy w kuchni indonezyjskiej rzeczywiście powinna być użyta oliwa a nie np. olej ryżowy czy sojowy?

Odpowiedz

Zostaw komentarz

[script_25]

Najnowsze wpisy

O nas

Tu Natalia i Łukasz, bardzo nam miło Ciebie poznać! Uwielbiamy jeść, gotować i podróżować. Lubimy naturę i aktywne podróżowanie.

Copyright © zlotaproporcja.pl 2013-2025 | Kopiowanie zdjęć i tekstów bez pisemnej zgody autorów bloga jest zabronione.

Wykryto AdBlocka

Hej! Widzę, że masz włączonego AdBlocka. Reklamy pomagają nam utrzymać stronę i planować kolejne podróże, którymi chętnie się dzielimy. Jeśli cenisz nasze treści, prosimy – rozważ wyłączenie blokera reklam. Dzięki za wsparcie!