Pasta z pstrąga wędzonego i sera mascarpone

przez zlotaproporcja.pl

Włoska kuchnia nie przestaje nas zadziwiać swoją prostotą i pomysłowością. Wędzony pstrąg, mascarpone i odrobina cytryny. Do tego blender. Po trzech minutach pyszna pasta z pstrąga wędzonego jest gotowa. Pyszne i proste antipasti, którego nie da się popsuć i które zrobi się błyskawicznie. Na śniadanie, kolację, imprezę, do pracy. Czyż nie jest to przepis idealny?

Pasta z pstrąga wędzonego i sera mascarpone

Pastę możesz zrobić zarówno z pstrąga tęczowego, jak i łososiowego. Nam bardziej smakuje pstrąg tęczowy. Obierz pstrąga ze skóry, usuń ości i podziel go na mniejsze części. Do blendera włóż pstrąga, następnie dodaj mascarpone i świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny. Zmiksuj wszystkie składniki tak, aby otrzymać pastę o aksamitnej konsystencji. Nic więcej nie musisz robić, pasta z pstrąga i sera mascarpone jest już gotowa! Pastę możesz podawać z bagietką, innym pieczywem czy też ze słonym krakersem. Jest to szybka i świetna przekąska na spotkanie ze znajomymi!

Pasta z pstrąga wędzonego; mus z pstrąga; pasta z pstrąga i mascarpone; pasta do chleba z pstrąga;

Przepis pochodzi z włoskiego Trydentu, o kuchni Trydentu przeczytasz więcej w tym poście: Kuchnia włoskiego Trydentu – co zjesz na stoku w Val di Fiemme i Trydencie?

Złote proporcje:
– 300 g wędzonego pstrąga (może być także łososiowy)
– 200 g mascarpone
– sok z połowy cytryny

Wszystkie przepisy z Włoch:
Kuchnia włoska

Wszystkie posty z podróży do Włoch:
Włochy

Lubisz nasze przepisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie.

Przeczytaj także

11 komentarzy

Kamila Anna Napora 25 lutego 2015 - 07:46

włoska kuchnia najlepsza! ale o takim połączeniu pstrąga i mascarpone to jeszcze nie słyszałam!

Odpowiedz
Złota Proporcja 25 lutego 2015 - 22:28

połączenie może nie jest oczywiste, ale efekt piorunujący 🙂

Odpowiedz
Magdalena Kowalska 25 lutego 2015 - 08:11

Szkoda, że danie mięsne, więc niestety nie skorzystam.

Odpowiedz
Agnieszka Poznanska 25 lutego 2015 - 08:26

Uwielbiam antipasti w każdej postaci 🙂

Odpowiedz
Złota Proporcja 25 lutego 2015 - 22:26

my także 🙂

Odpowiedz
Kinga Bielejec 25 lutego 2015 - 15:58

Mniam mniam mniam! Jestem od 5 miesięcy w Azji i już trochę mi się przejadł ryż. Zjadłabym taką bagietkę w mgnieniu oka! 😉

Odpowiedz
Złota Proporcja 25 lutego 2015 - 22:27

mała odmiana nie zaszkodzi:) chociaż azjatyckie jedzenie to mogłabym jeść na okrągło!

Odpowiedz
Byłem tu. Tony Halik. 25 lutego 2015 - 16:46

Idealny 🙂

Odpowiedz
Mateusz Konrad 26 lutego 2015 - 00:48

Musze wypróbować 🙂

Odpowiedz
Justyna Jędrzejewska-Czapska 26 lutego 2015 - 15:59

dzisiaj zrobię 🙂

Odpowiedz
Paulina Muszyńska 26 lutego 2015 - 18:24

Yummy yum! 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz

[script_23]

Najnowsze wpisy

O nas

Tu Natalia i Łukasz, bardzo nam miło Ciebie poznać! Uwielbiamy jeść, gotować i podróżować. Lubimy naturę i aktywne podróżowanie.

Copyright © zlotaproporcja.pl 2013-2025 | Kopiowanie zdjęć i tekstów bez pisemnej zgody autorów bloga jest zabronione.

Wykryto AdBlocka

Prosimy o wsparcie nas poprzez wyłączenie AdBlockera w przeglądarkach dla naszej strony internetowej.