Dynie można jeść na wiele sposobów, ale czy próbowaliście kiedyś ugotować ją i podawać z jogurtem czosnkowym oraz prażonymi pestkami dyni? Podróżując po Brandenburgii trafiliśmy do Spargelhof Klaistow, w którym spróbowaliśmy taką dynię w pokazowej kuchni Pani Moniki, pracującej na farmie.
W oryginalnym przepisie wykorzystano dynię rondini, ale jest ona trudno dostępna w Polsce. Nie znaleźliśmy jej nawet w podwarszawskim zagłębiu dyniowym w Dawidach. Wykorzystaliśmy więc jedną z najbardziej popularnych odmian, czyli hokkaido. Hokkaido ma jędrny miąższ i miękką skórkę, podobnie jak rondini, więc nadaje się do tego przepisu znakomicie.
Gotowana dynia z jogurtem czosnkowym i prażonymi pestkami dyni
Zagotuj wodę, a następnie gotuj dynię na średnim ogniu 12-13 minut w nieosolonej wodzie. W połowie gotowania odwróć dynie na drugą stronę. W międzyczasie zacznij prażyć pestki z dyni, a następnie wymieszaj jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodaj łyżeczką soku z cytryny, dopraw solę i pieprzem. W oryginalnym przepisie do sosu dodawano suszoną cebulę i marchewkę, ale my używamy tylko świeżych warzyw, które tutaj nam nie pasują. Zamiast nich dodaliśmy kilka kropli cytryny. Kiedy dynia się ugotuje i trochę przestygnie przekrój ją na pół, łyżeczka wyjmij i wyrzuć pestki. Dodaj jogurt, wymieszaj i posyp prażonymi pestkami dyni. Danie jest proste i szybkie, idealne, aby zaskoczyć przyjaciół nowym smakiem na przyjęciu!
Jeżeli lubisz dania z dynią, zrób także wyśmienite Cappellacci di zucca, czyli pierożki z dynią z Ferrary.
Porcja: porcja dla 2 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 15 – 20 minut
Złote proporcje:
– 2 małe dynie hokkaido lub rondini
– 1 duże opakowanie jogurtu greckiego
– 2 ząbki czosnku
– prażone pestki dyni
– sól, pieprz
– cytryna
Wszystkie przepisy i posty o kuchni niemieckiej:
Kuchnia niemiecka
Wszystkie posty z podróży po Niemczech:
Niemcy
Spodobał się Tobie ten przepis? Będzie nam miło, jeżeli podzielisz się nim ze znajomymi i będziesz z nami na blogu, Facebooku i Instagramie!
10 komentarzy
wow, takiej propozycji jeszcze nie widziałam! Uwielbiam dynię i teraz prawie codziennie mam coś dyniowego 🙂 pycha 😀
Nie próbowałam, ale sezon dyniowy w pełni i spróbuje. Wygląda pysznie!
brzmi super 🙂
Sezon na dynię w pełni, więc trzeba korzystać 🙂
uwielbiam dynie
no tak teraz sezon na dynie w Europie…pyszne i zdrowe! korzystajcie i kosztujcie 🙂
korzystamy!
Dyni w takiej postaci jeszcze nie jadłam. Dziękuję za przepis 🙂 Wypróbuję na pewno.
Czy ta dynie rondini sie je razem ze skorka? Zainspirowal mnie ten przepis jako danie obiadowe, ale nie wiem z czym serwowac?
Rondini jak najbardziej można jeść w tym przepisie ze skórką. Ten przepis jest bardziej przekąską albo daniem na kolację, ale jako lekkie danie obiadowe powinno się sprawdzić z sałatką. Jeżeli chcesz pozostać w klimacie niemieckim, to może z Kartoffelsalat?