Gotowana dynia hokkaido z jogurtem czosnkowym i prażonymi pestkami dyni

przez zlotaproporcja.pl

Dynie można jeść na wiele sposobów, ale czy próbowaliście kiedyś ugotować ją i podawać z jogurtem czosnkowym oraz prażonymi pestkami dyni? Podróżując po Brandenburgii trafiliśmy do Spargelhof Klaistow, w którym spróbowaliśmy taką dynię w pokazowej kuchni Pani Moniki, pracującej na farmie. 

W oryginalnym przepisie wykorzystano dynię rondini, ale jest ona trudno dostępna w Polsce. Nie znaleźliśmy jej nawet w podwarszawskim zagłębiu dyniowym w Dawidach. Wykorzystaliśmy więc jedną z najbardziej popularnych odmian, czyli hokkaido. Hokkaido ma jędrny miąższ i miękką skórkę, podobnie jak rondini, więc nadaje się do tego przepisu znakomicie.

Gotowana dynia hokkaido z jogurtem czosnkowym i prażonymi pestkami dyni, przypisy z dynią, kuchnia niemiecka, dynia; hokkaido; gotowana dynia; gotowana dynia z sosem;

Gotowana dynia z jogurtem czosnkowym i prażonymi pestkami dyni

Zagotuj wodę, a następnie gotuj dynię na średnim ogniu 12-13 minut w nieosolonej wodzie. W połowie gotowania odwróć dynie na drugą stronę. W międzyczasie zacznij prażyć pestki z dyni, a następnie wymieszaj jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodaj łyżeczką soku z cytryny, dopraw solę i pieprzem. W oryginalnym przepisie do sosu dodawano suszoną cebulę i marchewkę, ale my używamy tylko świeżych warzyw, które tutaj nam nie pasują. Zamiast nich dodaliśmy kilka kropli cytryny. Kiedy dynia się ugotuje i trochę przestygnie przekrój ją na pół, łyżeczka wyjmij i wyrzuć pestki. Dodaj jogurt, wymieszaj i posyp prażonymi pestkami dyni.  Danie jest proste i szybkie, idealne, aby zaskoczyć przyjaciół nowym smakiem na przyjęciu!

Jeżeli lubisz dania z dynią, zrób także wyśmienite Cappellacci di zucca, czyli pierożki z dynią z Ferrary.

Gotowana dynia hokkaido z jogurtem czosnkowym i prażonymi pestkami dyni, przypisy z dynią, kuchnia niemiecka, dynia; hokkaido; gotowana dynia; gotowana dynia z sosem;

Porcja: porcja dla 2 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 15 – 20 minut

Złote proporcje:
– 2 małe dynie hokkaido lub rondini
– 1 duże opakowanie jogurtu greckiego
– 2 ząbki czosnku
– prażone pestki dyni
– sól, pieprz
– cytryna

Wszystkie przepisy i posty o kuchni niemieckiej:
Kuchnia niemiecka

Wszystkie posty z  podróży po Niemczech:
Niemcy

Spodobał się Tobie ten przepis? Będzie nam miło, jeżeli podzielisz się nim ze znajomymi i będziesz z nami na blogu, Facebooku i Instagramie!

Przeczytaj także

10 komentarzy

TravelingRockhopper Maja 18 października 2015 - 08:26

wow, takiej propozycji jeszcze nie widziałam! Uwielbiam dynię i teraz prawie codziennie mam coś dyniowego 🙂 pycha 😀

Odpowiedz
Agnieszka Stokowiecka 18 października 2015 - 08:27

Nie próbowałam, ale sezon dyniowy w pełni i spróbuje. Wygląda pysznie!

Odpowiedz
Anna Brusewicz 18 października 2015 - 08:46

brzmi super 🙂

Odpowiedz
Olka Zagórska-Chabros 18 października 2015 - 10:20

Sezon na dynię w pełni, więc trzeba korzystać 🙂

Odpowiedz
Wiola Starczewska 18 października 2015 - 11:18

uwielbiam dynie

Odpowiedz
Ewelina Malina 18 października 2015 - 11:42

no tak teraz sezon na dynie w Europie…pyszne i zdrowe! korzystajcie i kosztujcie 🙂

Odpowiedz
Złota Proporcja 18 października 2015 - 11:51

korzystamy!

Odpowiedz
Anna 24 października 2016 - 17:45

Dyni w takiej postaci jeszcze nie jadłam. Dziękuję za przepis 🙂 Wypróbuję na pewno.

Odpowiedz
Marzena Golec 21 września 2018 - 09:22

Czy ta dynie rondini sie je razem ze skorka? Zainspirowal mnie ten przepis jako danie obiadowe, ale nie wiem z czym serwowac?

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 21 września 2018 - 11:29

Rondini jak najbardziej można jeść w tym przepisie ze skórką. Ten przepis jest bardziej przekąską albo daniem na kolację, ale jako lekkie danie obiadowe powinno się sprawdzić z sałatką. Jeżeli chcesz pozostać w klimacie niemieckim, to może z Kartoffelsalat?

Odpowiedz

Zostaw komentarz

[script_25]

Najnowsze wpisy

O nas

Tu Natalia i Łukasz, bardzo nam miło Ciebie poznać! Uwielbiamy jeść, gotować i podróżować. Lubimy naturę i aktywne podróżowanie.

Copyright © zlotaproporcja.pl 2013-2025 | Kopiowanie zdjęć i tekstów bez pisemnej zgody autorów bloga jest zabronione.

Wykryto AdBlocka

Prosimy o wsparcie nas poprzez wyłączenie AdBlockera w przeglądarkach dla naszej strony internetowej.