Jak zrobić słowackie haluszki?

przez zlotaproporcja.pl

Każdy kto chociaż raz był na Słowacji musiał je spróbować lub chociaż o nich słyszeć. Haluszki to najbardziej znana słowacka potrawa. Wywodzą się z kuchni Liptova, ale popularne są w całym kraju. Robi się je bardzo prosto z kilku składników.

Jak zrobić haluszki?

Główne skrzypce w tym przepisie grają ziemniaki. Najlepsze haluszki wychodzą z mniej wodnistych odmian ziemniaka. Do wodnistych ziemniaków trzeba dodać więcej mąki, a nawet jajko. Słowackie gospodynie, które uczyły nas jak robić haluszki, dodają jajko jednak tylko wtedy, kiedy ziemniaki są naprawdę wodniste i nie „lepią się”. Ziemniaki obiera się i trze na tarce z drobnymi oczkami lub w maszynce. Następnie odsącza się je i łączy ze skrobią, nazywaną także krochmalem, która osadzi się na dnie garnka czy miski, po czym dodaje się do nich tyle mąki, ile potrzeba do zagęszczenia masy. Jeżeli dosypiesz dużo mąki i masa nadal jest wodnista, dopiero wtedy dodaj jajko. Kiedy ciasto będzie gotowe, posól je do smaku i zetrzyj na tarce do klusek lanych (można ją kupić za kilka złotych na Allegro) bezpośrednio na gotującą wodę lub wyrób małe porcje palcami i wrzuć do wody. Kluseczki będą gotowe, kiedy wypłyną na powierzchnię.

Haluszki_3799

Bryndzové halušky – haluszki z bryndzą i skwarkami

Haluszki podaje się z bryndzą i skwarkami oraz z kapustą ze skwarkami. Które smakują najlepiej? Akurat w tej kwestii nasze zdania są podzielone. Łukasz najbardziej lubi kapustové halušky, ja zdecydowanie wolę bryndzové halušky. W obu przypadkach zaczynamy od usmażenia skwarek.  Aby zrobić bryndzowe haluszki, boczek kroimy na drobne kawałki i smażymy na tłuszczu, który się z niego wytopi, co jakiś czas mieszając. Skwarki będą gotowe, kiedy zrobią się rumiane. W międzyczasie przygotowujemy kluseczki, kiedy będą gotowe posypujemy je rozdrobnioną bryndzą, skwarkami i polewamy tłuszczem ze skwarek. Spotkaliśmy się także z mniej kaloryczną wersją bryndzowych haluszek bez skwarek, ale wtedy robią się bardziej suche i mniej smaczne.

Strapačky – haluszki z kapustą i skwarkami

Pod nazwą strapačky kryją się haluszki z kapustą i skwarkami. Boczek również kroimy na drobne kawałki i smażymy na tłuszczu, który się z niego wytopi, co jakiś czas mieszając. Kiedy boczek zarumieni się, dodajemy do niego posiekaną cebulę i podsmażamy. Kiedy cebulka się zeszkli i zmięknie, dodajemy pokrojoną kiszoną kapustę i smażymy około 10 minut. W międzyczasie przygotowujemy haluszki.  Kiedy kluseczki będą gotowe, nakładamy je na talerze i posypujemy kapustą ze  skwarkami. Kluseczki można także dodać do kapusty ze skwarkami, wymieszać, podsmażyć chwilę na patelni i dopiero wtedy podawać.

Porcja: 4 porcje
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut

Złote proporcje – ciasto:
– 750 g ziemniaków
– 150 g mąki (jest to orientacyjna ilość, zależy od wodnistości ziemniaków)
– sól do smaku
– opcjonalnie 1 jajko

Bryndzowe haluszki:
– 150 g bryndzy
– 50 g boczku

Strapačky:
– 200 g boczku
– 1 cebula
-400 g kapusty

Wypróbuj także nasz przepis na šúľance z makiem, czyli słowackie kluski ziemniaczane na słodko.

Wszystkie posty o kuchni słowackiej:
Kuchnia słowacka

Wszystkie posty z podróży po Słowacji:
Słowacja

Lubisz nasze wpisy? Udostępnij je znajomym i śledź nas na Facebooku i Instagramie!

Przeczytaj także

16 komentarzy

Mariola Poręba 5 maja 2016 - 18:21

lubię , lubię:-D

Odpowiedz
Złota Proporcja 5 maja 2016 - 19:37

Pyszne są 🙂

Odpowiedz
Kasia & Marta 6 maja 2016 - 17:55

Ooooo, bardzo tęsknimy za haluszkami, dziękujemy za przypomnienie 🙂

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 2 czerwca 2016 - 17:32

Polecamy się na przyszłość 🙂

Odpowiedz
Agnieszka Ptaszyńska 11 stycznia 2017 - 12:59

pomimo, że owszem – jedzenie na Słowacji bywa wyborne, to i tak – mogę jeść tylko haluszki 😉

Odpowiedz
Złota Proporcja 11 stycznia 2017 - 13:38

bardzo je lubię, ale codziennie nie mogłabym ich jeść, za bardzo lubię sobie urozmaicać menu, no i potrzebuję codziennej dawki owoców i warzyw 🙂

Odpowiedz
Słodziak 17 lutego 2018 - 15:18

Do du. . ten przepis… Chyba że chcesz zmarnowac 750g ziemniaków i 150g maki (orientacyjnie rzecz jasna)

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 18 lutego 2018 - 23:03

A dokładniej? co jest w nim do du….? Przepis pochodzi od słowackiej kucharki, weryfikowany przez nas nie raz. Jest jak najbardziej autentyczny.

Odpowiedz
Marek 8 marca 2019 - 03:34

Robiłem wedle przepisu i całe kluski mi się rozpuściły w wodzie podczas ich porcjowania za pomocą sitka zakupionego na Słowacji – co zrobiłem źle

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 9 marca 2019 - 12:19

Najprawdopodobniej ziemniaki były za bardzo wodniste. Jak pisaliśmy w poście, trzeba wybierać mniej wodniste odmiany. Jeżeli robisz haluszki z wodnistych ziemniaków, wtedy trzeba dodać więcej mąki, a czasem także jajko.

Odpowiedz
Tomek 8 listopada 2019 - 03:03

A czy można zrobić w oparciu o kopytka lub włoskie gnocchi? ew. z ziołami? ja czasem lubię takie eksperymenty slowiańsko-włoskie…

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 11 listopada 2019 - 12:13

Wszystko można zrobić, zawsze zachęcamy do eksperymentów. Tylko wtedy nie będą to już haluszki a inna potrawa, pozdrawiamy!

Odpowiedz
Martyna Pietruszka 14 września 2020 - 12:00

Rzadko spotykane w Polsce słowackie danie, według mnie bardzo pyszne

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 22 września 2020 - 10:14

Na szczęście zawsze można haluszki zrobić w domu 🙂

Odpowiedz
Anonim 25 października 2024 - 14:00

U nas to po prostu szare kluski, tzw. żelazne

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 9 listopada 2024 - 21:43

U nas, czyli gdzie? 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz

[script_19]

Najnowsze wpisy

O nas

Tu Natalia i Łukasz, bardzo nam miło Ciebie poznać! Uwielbiamy jeść, gotować i podróżować. Lubimy naturę i aktywne podróżowanie.

Copyright © zlotaproporcja.pl 2013-2025 | Kopiowanie zdjęć i tekstów bez pisemnej zgody autorów bloga jest zabronione.

Wykryto AdBlocka

Hej! Widzę, że masz włączonego AdBlocka. Reklamy pomagają nam utrzymać stronę i planować kolejne podróże, którymi chętnie się dzielimy. Jeśli cenisz nasze treści, prosimy – rozważ wyłączenie blokera reklam. Dzięki za wsparcie!