Ciasto francuskie i greckie ciasto filo znakomicie łączą się ze szpinakiem. Jednym z naszych ulubionych przepisów z tymi składnikami jest tarta ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem feta. Tatrę możesz zrobić zarówno z ciasta francuskiego, jak i ciasta filo. Zamiast sera feta możesz dodać też do tarty ser kozi. Tartę możesz zrobić na obiad, jak i na kolację. Sprawdza się też świetnie jako lunch do pracy. Przepis jest bardzo prosty, tartę robi się naprawdę szybko!
Tarta ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem feta
Zacznij od umycia i osuszenia świeżych liści szpinaku. Na patelni rozgrzej masło z oliwą, wyciskamy czosnek i 1-2 minuty podsmaż na małym ogniu. Możesz też wykorzystać oliwę z suszonych pomidorów. Następnie dodaj na patelnię połowę szpinaku, dalej smaż na małym ogniu powoli dodając resztę szpinaku. Kiedy szpinak jest gotowy, dopraw go solą i świeżo mielonym pieprzem. Następnie dodaj do niego pokrojone suszone pomidory. Szpinak jest już prawie gotowy, trzeba tylko przygotować masę jajeczną. Odłóż białko z jednego jajka, resztę jajek rozbij i dodaj do nich pokruszoną fetę lub ser kozi. Masę dopraw pieprzem, szczyptą soli, gałką muszkatową i odrobiną startej skórki z cytryny.
Okrągłą tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie połóż pierwszą warstwą ciasta na dnie i po bokach tortownicy. Na ciasto wyłóż połowę szpinaku i rozprowadź po nim połowę pasty jajecznej. Następnie dodaj kolejne warstwy – najpierw ciasto, potem szpinak z masą jajeczną i na końcu znowu ciasto. Na ostatniej warstwie ciasta rozsmaruj cienką warstwę białka, dzięki temu po upieczeniu tarta będzie miała apetyczny, złocisty kolor. Wstaw tartę do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika tarta ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem feta jest już gotowa!
Porcja: dla 4 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: około 20 minut + czas pieczenia
Złote proporcje:
– dwa opakowania ciasta francuskiego (jedno ma 275 g) lub 1 opakowanie ciasta filo
– 700 g świeżego szpinaku
– 250 g sera feta lub sera koziego
– 1 słoiczek pomidorów suszonych
– 5 jajek
– 2-3 ząbki czosnku
– 3 łyżki oliwy
– 2 łyżki masła
– świeżo mielony pieprz
– szczypta soli
– gałka muszkatołowa
– skórka z cytryny
Nasze przepisy na tarty:
Tarty
Wszystkie przepisy ze szpinakiem:
Szpinak
Lubisz nasze przepisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie!