Apetyt na tajskie jedzenie jest u nas zawsze. Tym razem na naszych talerzach wylądowały kotlety rybne po tajsku thod man pla z sosem słodko-ostrym. Po raz pierwszy zrobiliśmy je podczas kursu gotowania w Chiang Mai, od razu wiedzieliśmy, że będą częstym gościem w naszej kuchni.
Jak zrobić kotlety rybne po tajsku?
Zaczynamy od mielenia ryby. Następnie przekładamy rybę do miski i mieszamy ją z pastą curry, jajkami, sosem rybnym, łyżką mąki kukurydzianej i posiekaną ostrą papryką. W kolejnym kroku dodajemy przyprawy – pocięte na drobne kawałki liście limonki kaffir, sos rybny, świeżo zielony pieprz, cukier i posiekaną, świeżą kolendrę. Jeżeli nie mamy świeżych liści kaffir (są do kupienia w sklepach z azjatycką żywnością), przed posiekaniem moczymy suszone liście przez kilka minut w gorącej wodzie. Całość jeszcze raz mieszamy.
Z otrzymanej masy lepimy kotleciki. Mogą one mieć różne wielkości i kształty, my zazwyczaj lepimy 5-6 cm owalne placki. Kotlety obtaczamy mące kukurydzianej i smażymy kilka minut (dopóki się nie zarumienią) na dużym ogniu w rozgrzanym oleju w woku lub głębokim rondelku. Po usmażeniu odkładamy je na chwilę na papierowym ręczniku, żeby odsączyć olej.
Porcja: dla 4 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: do 20 minut
Złote proporcje:
– 0,5 kg białej ryby (najlepiej polędwiczki z dorsza)
– 1 łyżka czerwonej tajskiej pasty curry
– 2 jaja
– 3 liście limonki kaffir
– 1 ostra papryka
– pół pęczka świeżej kolendry
– 2 łyżki sosu rybnego nam pla
– 1 łyżeczka brązowego cukru
– świeżo mielony pieprz do smaku
– mąka kukurydziana
– olej do głębokiego smażenia (zwykły lub z orzeszków ziemnych)
Jak zrobić sos słodko-ostry przeczytacie w tym poście: Jak zrobić tajski sos sweet chilli?
Wszystkie przepisy z Tajlandii:
Kuchnia tajska
Przepisy z rybami i owocami morza:
Ryby i owoce morza
Lubisz nasze przepisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie!