Palak paneer – szpinak z serem po indyjsku

przez zlotaproporcja.pl

Palak paneer to jedna z naszych ulubionych indyjskich potraw – ser w gęstym szpinakowym sosie. Palak oznacza szpinak, paneer biały, indyjski ser. Delikatny smak szpinaku i sera przełamany jest wyrazistymi, indyjskimi  przyprawami. Jest to łatwe do przyrządzenia danie, chociaż czasowo wymagające jeżeli zdecydujecie się na własnoręczne przygotowanie sera, do czego gorąco zachęcamy.

palak paneer; szpinak po indyjsku; kuchnia indyjska; ser paneer ze szpinakiem; ser paneer

Domowy ser paneer

Zrobienie sera wielką filozofią nie jest. Wszystko opisaliśmy dokładnie krok po kroku w tym wpisie, niemniej jednak będzie wymagało trochę czasu. Ser najlepiej jest przygotować dzień lub chociaż kilka godzin wcześniej, w przeciwnym razie będzie się rozpadał po wrzuceniu do szpinakowego sosu. Nie wpłynie to mocno na smak potrawy, ale na walory estetyczne na pewno.

palak paneer; szpinak po indyjsku; kuchnia indyjska; ser paneer ze szpinakiem

Jak zrobić palak paneer?

Przygotowanie sosu zaczynamy od szpinaku. Liście opłukujemy i suszymy. W garnku podgrzewamy wodę dopóki nie doprowadzimy do wrzenia. Zasada jest taka, że na każde 250 g szpinaku dajemy pół szklanki wody. Jeżeli damy jej za dużo sos wyjdzie zbyt wodnisty. Po zagotowaniu wody solimy ją i wrzucamy do niej liście szpinaku i gotujemy na małym ogniu 3-4 minuty pod przykryciem. Po tym czasie zdejmujemy garnek z gazu i miksujemy jego zawartość. Ponieważ mamy metalowy blender nie czekamy aż szpinak ostygnie, ale jeżeli używacie plastikowego blendera odczekajcie parę minut przed zmiksowaniem. Po zmiksowaniu powinniście otrzymać jednolity sos szpinakowy jak na zdjęciu powyżej.




W kolejnym kroku ucieramy w moździerzu dwie papryczki chilli z imbirem i czosnkiem. Zamiast moździerza możecie użyć blendera i zmiksować składniki na pastę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim kmin rzymski. Po 2 minutach dodajemy posiekaną cebulkę. Po zeszkleniu cebulki na patelnię dodajemy pastę z imbiru, papryczek i czosnku, całość smażymy na małym ogniu kolejne 3-4 minuty, a następnie wlewamy na patelnię szpinakową masę. Dusimy wszystko 5-6 minut, po czym doprawiamy solą i garam masala. Mieszamy przez chwilę i dodajemy ser paneer pokrojony 1 – 2 cm kostki. Na sam koniec dodajemy 2 łyżki masła i 1 łyżkę śmietany i mieszamy sos na patelni. Palak paneer jest już gotowy.

Palak paneer najlepiej smakuje z indyjskimi chlebkami – naanami, roti czy chapati. Przepis na naany znajdziecie tutaj. Smacznego!

palak paneer; szpinak po indyjsku; kuchnia indyjska; ser paneer ze szpinakiem

Porcja: dla  4 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania i gotowania: 30 minut
Czas przygotowania sera: 60 minut

Złote proporcje:

– 0,75 kg świeżego szpinaku
– ser paneer z dwóch litrów mleka (łatwy domowy przepis na ser paneer znajdziecie tutaj)
– 1 mała cebula
– 5 ząbków czosnku
– 2 papryczki chilli
– 3 plasterki świeżego imbiru
– 2 łyżki masła
– 1 łyżka śmietany
– 1/4 łyżeczki garam masala
– 1/4 łyżeczki kminu
– 1/2 łyżeczki soli

Wszystkie przepisy z Indii:
Kuchnia indyjska

Wszystkie posty z podróży po Indiach:
Indie

Lubisz nasze przepisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku Instagramie!

Przeczytaj także

22 komentarze

Alicja 11 lipca 2014 - 09:42

Pyszności! Sera sama nie robiłam (zrobię następnym razem!), ale przepisy na szpinak i chlebki naan są świetne. Będę tu częściej zaglądać. 🙂

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 11 lipca 2014 - 10:00

Ser zrób koniecznie, przepis jest bardzo prosty 🙂 Z własnoręcznie zrobionym serem palak paneer smakuje wyśmienicie 🙂

Odpowiedz
Henryk Henrykowski 27 maja 2015 - 07:00

robiłem nie raz, jest pyszny!

Odpowiedz
Kinga Bielejec 27 maja 2015 - 07:42

W sobotę robimy z mamą urodziny i na pewno wybierzemy jakiś Wasz przepis 😉

Odpowiedz
Złota Proporcja 27 maja 2015 - 07:44

bardzo nam miło i dalekich podróży życzymy! Kinga Bielejec

Odpowiedz
Karolina Anglart 27 maja 2015 - 08:05

Mmmm, chyba będę musiała zrobić, wygląda świetnie, no i jest hinduskie <3

Odpowiedz
Delfina Zažeckė 27 maja 2015 - 08:54

Brzmi i wyglada smakowicie:)

Odpowiedz
Ola Wysocka 27 maja 2015 - 09:16

Brzmi apetycznie, chyba się skuszę:)

Odpowiedz
Piotr Goroh 27 maja 2015 - 09:35

Myślałem, że nie lubię szpinaku, aż właśnie mnie w Indiach wyprowadzili z błędu! Chyba to coś nawet podobnego dotego palak było, jesli nie to samo, ale lata nie te, pamięc nie ta;) pzdr

Odpowiedz
Złota Proporcja 28 maja 2015 - 21:17

palak to szpinak, więc musiał to być palak! Piotr Goroh

Odpowiedz
Emilia Smolka 27 maja 2015 - 10:12

to też moje ulubione indyjskie danie! Niby takie proste, a zachwyca!

Odpowiedz
Kasia Zajkowska 27 maja 2015 - 10:22

a ja lubię szpinak, może dlatego że nigdy nie chodziłam do przedszkola 😉

Odpowiedz
Michalina A. Strobiń 27 maja 2015 - 10:25

Zapisuję przepis, bo już za chwilę będzie szpinak na ogródku 😀

Odpowiedz
Złota Proporcja 28 maja 2015 - 21:17

z takim szpinakiem jest najlepsze! Michalina A. Strobiń

Odpowiedz
Maciek 3 marca 2017 - 14:54

Wielu indyjskich szefów kuchni nie używa cebuli i imbiru w przygotowaniu tego dania

Odpowiedz
Ala 1 kwietnia 2019 - 10:10

ja zrobiłam wersję nie wege- dodałam podsmażonego w garam masali kurczaka, wyszło perfekcyjnie, przepyszny szpinak, a ser robi się super łatwo 🙂 świetny przepis, bardzo za niego dziękuję 🙂

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 1 kwietnia 2019 - 19:42

Cieszymy się, że smakowało 🙂 Pozdrawiamy!

Odpowiedz
Lukasz 16 września 2024 - 17:15

Polecam też wersję z Tofu

Odpowiedz
Magowitka 23 maja 2019 - 23:13

Czy jest wersja wegańska tego dania. Np z tofu ?

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 27 maja 2019 - 22:02

Możesz zamiast sera paneer dodać tofu, będzie to już inne danie (palak tofu), ale również smaczne. Pozdrawiamy!

Odpowiedz
Monika 28 maja 2020 - 09:45

Od lat korzystałam z Waszego przepisu na placki naan, Niestety nie przepisałam go , a jedynie miałam w zakładkach. Czy moglibyście udostępnić link jeszcze raz , gdyż się nie otwiera, a placki z Waszego przepisu są doskonałe? pozdrawiam M.

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 28 maja 2020 - 10:51

Cześć, u nas działa bez problemu, sprawdzaliśmy z kilku przeglądarek, sieci, komputerów i telefonów. Czy na pewno wchodzisz na właściwy link: https://www.zlotaproporcja.pl/2014/02/02/jak-zrobic-indyjskie-placki-naan/ Jeżeli ten link nadal nie działa, to wyczyść pamięć podręczną (cache) w swojej przeglądarce lub spróbuj z innej przeglądarki, link otwiera się poprawnie i działa. Pozdrawiamy!

Odpowiedz

Zostaw komentarz

[script_27]

Najnowsze wpisy

O nas

Tu Natalia i Łukasz, bardzo nam miło Ciebie poznać! Uwielbiamy jeść, gotować i podróżować. Lubimy naturę i aktywne podróżowanie.

Copyright © zlotaproporcja.pl 2013-2025 | Kopiowanie zdjęć i tekstów bez pisemnej zgody autorów bloga jest zabronione.

Wykryto AdBlocka

Hej! Widzę, że masz włączonego AdBlocka. Reklamy pomagają nam utrzymać stronę i planować kolejne podróże, którymi chętnie się dzielimy. Jeśli cenisz nasze treści, prosimy – rozważ wyłączenie blokera reklam. Dzięki za wsparcie!