Jak zrobić tradycyjny chłodnik litewski?

przez zlotaproporcja.pl

Chłodnik litewski to idealne danie na upały – smaczne, zdrowe i łatwe w przyrządzeniu. Wersja klasyczna poza botwinką, ogórkami, zieleniną i maślanką, kefirem lub śmietaną zazwyczaj zawiera także pieczone kawałki kurczaka lub indyka, my wolimy chłodnik bez mięsa.

Jak zrobić tradycyjny chłodnik litewski?

Zaczynamy od przygotowania botwinki. Pęczek botwinki myjemy i kroimy – buraczki na ćwiartki, a łodygi i liście siekamy na półcentymetrowe kawałki, a następnie zalewamy szklanką gorącej wody, dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny i gotujemy w garnku przez około 10 minut na małym ogniu. Jeżeli buraczki botwinki są bardzo małe, to można dodać do botwinki jednego buraka. Sok z cytryny dodajemy nie tylko dla smaku, ale także dla zachowania koloru buraczków. Dlatego ważne jest dodanie soku na początku gotowania. Nie chcemy zagotować botwinki tylko ją poddusić, tak aby zachowała jędrność. Po 10 minutach odstawiamy botwinkę do ostygnięcia.




Teraz czas na zmieszanie kefiru, jogurtu lub maślanki (według uznania) ze śmietaną. Obieramy ogórki i kroimy je na ćwiartki, a następnie siekamy zieleninę. Kiedy botwinką ostygnie dodajemy do niej białą masę i wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, solimy do smaku i mieszamy. Następnie dodajemy posiekaną zieleninę i ogórka i znowu mieszamy. Odstawiamy do lodówki i pozwalamy składnikom przegryźć się.

W międzyczasie gotujemy jajka na twardo. Po kilku godzinach nakładamy na talerze pyszny chłodnik litewski z połówkami ugotowanych jajek. Polecamy Wam także bałkański chłodnik tarator z bałkańskim serem i orzechami. Przepis znajdziecie tutaj.

chlodnikLitewski_9096, chłodnik z botwinki, chłodnik litewski, potrawy litewskie, kuchnia litewska

Porcja: dla 4 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: około 30 minut

Złote proporcje:
– 1 dorodny pęczek botwiny
– pęczek szczypiorku
– 3-4 ogórki
– pół dużego pęczka koperku
– 1 ząbek czosnku
– 1 litr jogurtu, kefiru lub maślanki
– 3 łyżki gęstej śmietany
– 4 jajka
– 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
– sól do smaku

Wypróbuj także nasz przepis na litewskie paluszki chlebowe z czosnkiem.

Wszystkie posty o kuchni litewskiej:
Kuchnia litewska

Wszystkie posty z podróży po Litwie:
Litwa

Lubisz nasze wpisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie.

Przeczytaj także

23 komentarze

Na Litwie 4 czerwca 2015 - 11:36

O proszę jaki piękny przepis:) Idealnie litewski!

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 10 czerwca 2015 - 12:13

Dziękujemy i polecamy się na przyszłość!

Odpowiedz
Marcin Wesołowski 3 sierpnia 2015 - 21:09

Przyda się, szczególnie w tym mega upalnym tygodniu!

Odpowiedz
Darek Jedzok 4 sierpnia 2015 - 06:13

Co za kolorek!

Odpowiedz
Monika Marcinkowska 4 sierpnia 2015 - 11:31

Ale bym zjadła!

Odpowiedz
Anna Bloch 4 sierpnia 2015 - 12:11

Uwielbiam chłodnik! Chyba zrobię w tym tygodniu 😀

Odpowiedz
Kamila Anna Napora 5 sierpnia 2015 - 08:34

oj jadłabym!

Odpowiedz
Kamil 29 września 2016 - 09:06

Super przepis! Chłodnik udał się za pierwszym razem, na zdjęciu prezentuje się jeszcze lepiej, ale to kwestia praktyki 😉

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 23 października 2016 - 13:07

Bardzo się cieszymy, że chłodnik wyszedł za pierwszym razem 🙂 Praktyka w gotowaniu jest bardzo istotna i na pewno następnym razem zaprezentuje się jeszcze lepiej! Pozdrawiamy!

Odpowiedz
paetz 4 czerwca 2017 - 20:32

Po konsumpcji tego chłodnika wystąpiła u mnie silna erekcja

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 13 czerwca 2017 - 18:49

Cieszymy się niezmiernie, że smakowało, miło nam słyszeć takie słowa 🙂 Pozdrawiamy!

Odpowiedz
stojak 14 czerwca 2019 - 15:14

U mnie stoi już 3 doby 🙂

Odpowiedz
Anonim 1 lipca 2017 - 13:50

Super przepis. Zupka wyszła wyborna:)

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 2 lipca 2017 - 21:03

Cieszymy się, że smakowało i polecamy się na przyszłość 😉

Odpowiedz
Janusz 5 czerwca 2018 - 18:51

Zrobiliśmy chłodnik w/g przepisu, wyszedł wspaniały, przepyszny. Przypomniał smak z lat 80-tych.

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 5 czerwca 2018 - 22:29

Bardzo nam miło słysząc takie słowa! Chłodnik litewski uwielbiamy i robimy go bardzo często, cieszymy się, że również innym tak smakuje 🙂 Pozdrawiamy serdecznie!

Odpowiedz
Elżbieta Góra 3 sierpnia 2018 - 23:06

Zrobilam chlodnik jest super troche go zmodefikowalam zamiast cytryny dodalam kwasu buraczanego I troche kwasu z ogorkow ale konserwowych

Odpowiedz
kulinarnesos.pl 9 września 2018 - 19:42

Robię taką. Świetna zupa! Uwielbiam i polecam;)
Dla odmiany czasem robię też wersję bez buraczków czy botwinki, zamiast tego ser feta. Mniam;)
Samo zdrowie!!!

Odpowiedz
Kasia 30 grudnia 2018 - 01:47

Troszke inaczej przyrządzam, ale idealne danie na letnie upały i bardzo zdrowe 🙂

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 30 grudnia 2018 - 12:03

Na upały chłodnik litewski jest znakomity, nie ma nic lepszego! Pozdrawiamy 🙂 Ps. Z ciekawości, co robisz inaczej?

Odpowiedz
stanisław z redlina 3 czerwca 2019 - 16:27

MOJA MAMA ROBIŁA NAJPYSZNIEJSZY CHŁODNIK POD SŁOŃCEM ŻADNA MAŚLANKA ŻADEN JOGURT .WODA SÓL PIEPRZ PRAWDZIWY KROPLA MAGI .WODĘ GOTUJEMY DODAJEMY MARCHEWKA NAJLEPIEJ MŁODA PIETRUSZKĘ KORZEŃ I POKROJONA NA 0.5 CM .BOTWINKĘ KORZEŃ DROBNO POKROIĆ ZALEŻNOŚCI JAKA LUBICIE GĘSTA TO WIĘCEJ BOTWINY CHCECIE KWAŚNA TROCHĘ SZCZAWIU .KIEDY WSZYSTKO BĘDZIE MIĘKKIE DODAJEMY KWAŚNA POSOLONA LEKKO ŚMIETANĘ 18 PĘCZEK KOPERKU GOTUJEMY KILKA MINUT .ODSTAWIAMY W CHŁODNE MIEJSCE A POTEM MOŻNA DO LODÓWKI KROIMY OGÓREK GRUNTOWY BEZ SKÓRKI JAK KTO WOLI LEPSZE DROBNE KAWAŁKI POSZATKOWANA NA DROBNYCH OCZKACH RZODKIEWKĘ I SMACZNEGO.
PODAWAĆ Z ZIEMNIAKAMI MŁODYM I Z KOPERKIEM OKRASZONYMI BOCZKIEM LUB SŁONIKA SMAŻONYMI NA SZCZYPIORKIEM . ZRÓB I NAPISZ .PROSTE JEST NAJSMACZNIEJSZE.

Odpowiedz
Maciej Dymkowski 11 czerwca 2019 - 15:57

Bardzo dobry wychodzi również na dobrej jakości zsiadłym mleku. Plus rzodkiewka jako element dodatkowo chrupiący 🙂 Przepis – bardzo dobry – dziękuję 🙂

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 18 czerwca 2019 - 22:43

Cieszymy się, że smakowało! To przepis na klasyczny chłodnik litewski, oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby go modyfikować 😉 Rzodkiewka czy maślanka jak najbardziej pasują do chłodnika! Pozdrawiamy!

Odpowiedz

Zostaw komentarz

[script_21]

Najnowsze wpisy

O nas

Tu Natalia i Łukasz, bardzo nam miło Ciebie poznać! Uwielbiamy jeść, gotować i podróżować. Lubimy naturę i aktywne podróżowanie.

Copyright © zlotaproporcja.pl 2013-2025 | Kopiowanie zdjęć i tekstów bez pisemnej zgody autorów bloga jest zabronione.

Wykryto AdBlocka

Hej! Widzę, że masz włączonego AdBlocka. Reklamy pomagają nam utrzymać stronę i planować kolejne podróże, którymi chętnie się dzielimy. Jeśli cenisz nasze treści, prosimy – rozważ wyłączenie blokera reklam. Dzięki za wsparcie!