Sate Lilit Bali, czyli szaszłyki rybne na trawie cytrynowej, to bardzo popularna potrawa na indonezyjskiej wyspie Bali. Ryby w aromacie trawy cytrynowej są specjalnością tamtejszy kucharzy. Na Bali to smaczne i aromatyczne połączenie można spotkać dużo częściej niż na innych wyspach Indonezji. Przypis jest bardzo prosty, a smak niepowtarzalny.
Gotowanie zaczynamy od przygotowania aromatycznej pasty. W moździerzu rozbijamy dwie czerwone papryczki bez nasion, 2 ząbki czosnku, 3 szalotki, kawałek korzenia imbiru (długości około 1 cm), doprawiamy kurkumą. Jeżeli masz pastę krewetkową, możesz dodać do moździerza pół łyżeczki, nie jest to konieczne. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy roztarte w moździerzu składniki, pokrojone dwie pozostałe ostre papryczki, cały liść laurowy, drobno pokrojone liście limonki kaffir lub wyciskamy połówkę zwykłej limonki, miazgę tamaryndowca, zmiażdżoną łodygę trawy cytrynowej (dzięki zmiażdżeniu trawa puści soki) i dusimy wszystko na małym ogniu, co jakiś czas mieszając przez około 10 minut do momentu, w którym pojawi się intensywny aromat. W oryginalnym przepisie do pasty dodaje się także trzy zmielone orzechy kemiry, ale ponieważ są one trudno dostępne w Polsce i nie maja za bardzo smaku, to je pomijamy.
Następnie w blenderze mieszamy rybę, zmielone krewetki (pomijamy, jeżeli chcemy zrobić rybne szaszłyki), pastę (przed dodaniem pasty do ryby wyjmujemy z niej liść laurowy i trawę cytrynową), wiórki kokosowe i … małego banana. Kucharz, który uczył jak przyrządzać Sate Lilit Bali, zdradził nam swój rodzinny sekret – dodanie banana sprawi, że całość będzie bardziej zwarta i będzie się lepiej trzymać trawy cytrynowej. Tak przygotowaną masę rybną doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Doprawioną rybę nakładamy na łodygi trawy cytrynowej. Łodygi trawy cytrynowej kroimy na pół, rybę nakładamy na przecięty koniec – dzięki temu szaszłyki będą jeszcze bardziej aromatyczne. Używamy świeżej trawy cytrynowej – można ją kupić w sklepach z kuchniami świata, a także w dużych hipermaketach np. w Leclercu. Jeżeli nie masz możliwości kupna świeżej trawy, użyj mrożonej, tylko pamiętaj, żeby rozmrozić ją odpowiednio wcześniej.
Sate Lilit Bali możesz usmażyć na patelni, w piekarniku albo na grillu. Jeżeli będziesz smażył je na patelni, to najpierw rozgrzej na niej olej, następnie połóż szaszłyki i przyrumień je z każdej strony. Piekąc je na grillu lub w piekarniku uważaj, aby nie przywarły i co jakiś czas obracaj je. Nam bardziej smakują usmażone na patelni. Szaszłyki można jeść jako przekąskę lub podawać z ryżem. Świetnie smakują maczane w indonezyjskim sosie z ostrych papryczek chilli sambal lub innym sosie z ostrych papryczek. Nasz przepis na sambal oelek znajdziecie tutaj.
Porcja: dla 4 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: około 30 minut
Złote proporcje:
– 300 – 400 g białej ryby np. dorsza
– 100 g zmielonych krewetek (szaszłyki można też zrobić z samej ryby)
– 2 ostre papryczki
– garść wiórków kokosowych
– 2 liście limonki kaffir lub starta skórka zwykłej limonki
– 10 łodyg trawy cytrynowej
– 1 banan
– 1/4 łyżeczki miazgi tamaryndowca
– pieprz do smaku
– pół łyżeczki soli
– pół łyżeczki brązowego cukru
– opcjonalnie krewetki
– 2 łyżki oleju
Składniki rozbijane w moździerzu:
– 2 ząbki czosnku
– 3 szalotki
– 2 ostre papryczki
– 1 cm korzenia imbiru
– pół łyżeczki kurkumy
Wszystkie przepisy z Indonezji:
Kuchnia indonezyjska
Lubisz nasze przepisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie!
Musi być pyszne !
Wygląda super smakowicie!
Jadłabym 😉
Jak mogłam przegapić taki smakołyk? No cóż, trzeba będzie wrócić na Bali 😉
każdy powód, aby wrócić jest dobry! Kinga Bielejec
Prawda! Ale jest jeszcze dużo miejsc, w których nigdy nie byłam 😉
brzmi bardzo zachecajaco!
fajny przepis, ale niektóre składniki są nieosiągalne w moim mieście 🙁
wpis w sam raz w porze kolacyjnej 🙂