Munnar. Jak powstaje herbata?

przez zlotaproporcja.pl

Zastanawiałeś się kiedyś jak powstaje herbata? Jaką drogę musi przebyć zanim wyląduje w Twojej filiżance? Podczas pobytu w indyjskim Munnarze odwiedziliśmy plantację i fabrykę herbaty, gdzie zobaczyliśmy jak wygląda proces produkcji.  Nie musimy dodawać, że zrobiliśmy też całkiem niezłe zakupy w fabrycznym sklepie, to jest chyba oczywiste! A przywiezioną czarną, zieloną, imbirową i różaną herbatą delektujemy się cały czas!

Munnar, Indie, Kerala,; plantacja herbaty, plantacje w Kerali; ciekawe miejsca Kerala, atrakcje Kerala; jak powstaje herbataMunnar, Indie, Kerala,; plantacja herbaty, plantacje w Kerali; ciekawe miejsca Kerala, atrakcje Kerala; jak powstaje herbata Munnar, Indie, Kerala,; plantacja herbaty, plantacje w Kerali; ciekawe miejsca Kerala, atrakcje Kerala; jak powstaje herbata

Jak powstaje herbata – liście herbaty

Rodzaj i jakość herbaty determinuje oczywiście sposób jej obróbki. Liście pochodzą z tego samego krzaczka, ale są wybierane i obrabiane w zupełnie inny sposób. I tak najcenniejsze są liście rosnące na górze krzaczka i przyjmujące najwięcej słońca – to z nich powstaje herbata najwyższej jakości. Najmocniejszą herbatę otrzymuje się z najmniejszych liści, biała herbata powstaje z pączków, które nie zdążyły się jeszcze rozwinąć – ich zebranie możliwe jest tylko na wiosnę.

Munnar, Indie, Kerala,; plantacja herbaty, plantacje w Kerali; ciekawe miejsca Kerala, atrakcje Kerala; jak powstaje herbata

Jak powstaje herbata – tradycyjny proces produkcji herbaty

Wszystko zaczyna się oczywiście od zerwania listków herbaty i wstępnego podsuszenia.  Liście herbaciane zbierane są ręcznie i prosto z krzaka trafiają do wielkich koszy. Zbiór liści zdominowany jest przez kobiety.  W ciągu jednego dnia jedna zbieraczka może zebrać nawet 20 kg liści. Po zebraniu trafiają one na kilkanaście godzin do wstępnego podsuszenia. Rozkłada się je równomiernie na bambusowych lub drucianych siatkach i pozwala powietrzu usunąć wilgoć, aby liście stały się bardziej giętkie i łatwiejsze w dalszej obróbce – skręcaniu lub cięciu.

Munnar, Indie, Kerala,; plantacja herbaty, plantacje w Kerali; ciekawe miejsca Kerala, atrakcje Kerala; jak powstaje herbata

Pierwsze z czterech cięć.

Liście umieszcza się w maszynie skręcającej, która delikatnie skręca listki lub na taśmie, na której są cięte i miażdżone. W Indiach popularna jest ta druga metoda  nazywana CTC co oznacza miażdżenie, rozrywanie i skręcanie (ang. crushing, tearing and curling) – liście herbaciane są rozdrabniane cztery razy.

Munnar, Indie, Kerala,; plantacja herbaty, plantacje w Kerali; ciekawe miejsca Kerala, atrakcje Kerala; jak powstaje herbata

Maszyna do utleniania.

Po skręceniu lub cięciu herbata trafia do utlenienia. Ten etap śmiało można uznać za najważniejszy, ponieważ decyduje o smaku, barwie i mocy herbaty. Utlenianie trwa maksymalnie dwie godziny – zbyt długie działanie powietrza spowodować, że herbata utraci aromat. Proces utleniania jest też odpowiedzialny za zmianę koloru liści herbacianych z zielonego na brunatny. Utlenianie często nazywane jest błędnie fermentacją, a przecież fermentacja oznacza użycie mikroorganizmów (bakterii, pleśni czy drożdży), co w przypadku herbaty nie ma miejsca.

Munnar, Indie, Kerala,; plantacja herbaty, plantacje w Kerali; ciekawe miejsca Kerala, atrakcje Kerala; jak powstaje herbata

Herbata przed i po utlenieniu.

W przeciwieństwie do czarnej herbaty zielona odmiana powstaje z liści niepoddanych utlenianiu. Po skręceniu lub cięciu listki trafiają bezpośrednio do suszenia. Dzięki temu zachowuje ona więcej cennych składników i jest delikatniejsza.

Munnar, Indie, Kerala,; plantacja herbaty, plantacje w Kerali; ciekawe miejsca Kerala, atrakcje Kerala; jak powstaje herbata

Suszarka do herbaty.

Po utlenianiu herbata trafia do suszenia, podczas którego zawartość wody w liściach obniża się do około 3%. Po suszeniu herbata zostaje posortowana według klas i zapakowana.

Munnar, Indie, Kerala,; plantacja herbaty, plantacje w Kerali; ciekawe miejsca Kerala, atrakcje Kerala; jak powstaje herbata

Herbata po suszeniu.

Munnar, Indie, Kerala,; plantacja herbaty, plantacje w Kerali; ciekawe miejsca Kerala, atrakcje Kerala; jak powstaje herbata

Maszyna sortująca herbatę po suszeniu.

O herbacie ciętej i miażdżonej krąży obiegowa opinia, że jest gorsza i trafia głównie do torebek ekspresowych. W Indiach można (a nawet trzeba!) kupić herbatę CTC Dust świetnej jakości. To właśnie w niej tkwi sekret niezwykle aromatycznych herbat imbirowych czy kardamonowych, które na pewno spróbujesz będąc w Indiach. Nie są to herbaty aromatyzowane, ale przygotowywane właśnie z CTC Dust i świeżych kawałków imbiru czy nasion kardamonu. A CTC Dust smakuje rewelacyjnie także bez jakichkolwiek dodatków!

Munnar, Indie, Kerala,; plantacja herbaty, plantacje w Kerali; ciekawe miejsca Kerala, atrakcje Kerala; jak powstaje herbata

Klasy herbat.

Informacje praktyczne:

  • DOJAZD: Autobus z Koczinu kosztuje 80 rupii za osobę i jedzie około 5 godzin. Taksówka jedzie ponad 4 godziny i kosztuje około 3000 rupii.
  • NOCLEG: Sam Munnar nie jest zbyt piękny, piękna jest za to jego okolica. I właśnie wokół Munnaru znajdziecie najfajniejsze noclegi. Gorąco polecamy Kaivalyam Retreat, w którym się zatrzymaliśmy położony na plantacja przypraw. Spaliśmy w genialnym domki na drzewach (z normalnym łóżkiem i łazienką), dostępne są także bardzo fajne pokoje. Do tego pyszne jedzenie i oczywiście znakomita herbata. Dla chętnych rano prowadzona jest joga.  Nocleg w Kaivalyam Retreat zarezerwujesz pod tym linkiem.

Wszystkie posty z podróży po Indiach:
Indie

Wszystkie przepisy z Indii:
Kuchnia indyjska

Lubisz nasze wpisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku Instagramie!

Przeczytaj także

4 komentarze

Katarzyna Kwiatkowska 10 sierpnia 2014 - 20:59

Ale śpicie po tej herbacie? 😉

Odpowiedz
Złota Proporcja 10 sierpnia 2014 - 21:05

to zależy po której 🙂 po zielonej niekoniecznie!

Odpowiedz
Katarzyna Kwiatkowska 10 sierpnia 2014 - 21:07

Tak szczerze… czy herbata jest w stanie zastąpić espresso? w działaniu? 🙂

Odpowiedz
Złota Proporcja 10 sierpnia 2014 - 21:09

dobrej jakości zielona albo yerba mate zastąpi Tobie espresso – nam zastępuje! przy moim niskim ciśnieniu wręcz nie powinnam pić kawy (od lat nie piję), tylko zieloną herbatę 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz

[script_19]

Najnowsze wpisy

O nas

Tu Natalia i Łukasz, bardzo nam miło Ciebie poznać! Uwielbiamy jeść, gotować i podróżować. Lubimy naturę i aktywne podróżowanie.

Copyright © zlotaproporcja.pl 2013-2025 | Kopiowanie zdjęć i tekstów bez pisemnej zgody autorów bloga jest zabronione.

Wykryto AdBlocka

Hej! Widzę, że masz włączonego AdBlocka. Reklamy pomagają nam utrzymać stronę i planować kolejne podróże, którymi chętnie się dzielimy. Jeśli cenisz nasze treści, prosimy – rozważ wyłączenie blokera reklam. Dzięki za wsparcie!