Spaghetti aglio olio to najprostszy włoski makaron. Trzy podstawowe składniki – makaron, oliwa i czosnek, znajdują się chyba w każdej kuchni. Aglio olio na naszych talerzach gości bardzo często. Zazwyczaj dodajemy do niego natkę pietruszki, ostrą paprykę i czarne oliwki (tutaj znajdziesz przepis na spaghetti aglio olio peperoncino z natką pietruszki i czarnymi oliwkami), ale ostatnio częściej robimy go z grillowanymi pomidorkami, ostrą papryką i rukolą. Obie wersje smakują po prostu obłędnie!
Jak zrobić spaghetti aglio olio z grillowanymi pomidorkami?
W pierwszym kroku marynujemy pomidorki w oliwie, rozdrobnionym ząbku czosnku i oregano. Pomidorki odstawiamy na bok i gotujemy wodę na makaron. Jeżeli lubisz jeść naprawdę ostro, to dodaj do wody suszoną lub świeżą papryczkę chilli. Dzięki temu makaron będzie piekielnie ostry! Po zagotowaniu się wody dodaj do niej makaron, zacznij rozgrzewać grilla elektrycznego lub tego w piekarniku i rozgrzej na patelni oliwę. Oliwa musi być dobrej jakości, my używamy tej z pierwszego tłoczenia na zimno. Jeżeli użyjesz kiepskiej oliwy, odbije się to na smaku całego dania. Jeżeli dodasz jej zbyt dużo, wtedy makaron będzie tłusty i kaloryczny. Dobra oliwa w złotych proporcjach to podstawa tego dania.
Na rozgrzaną patelnię dodaj rozdrobniony czosnek i ostrą paprykę pokrojoną w plasterki. Mieszaj na małym ogniu 2-3 minut. W międzyczasie połóż na grillu pomidorki. Grillowanie wydobędzie z nich słodki posmak, który idealnie komponuje się z pozostałymi składnikami. Po podsmażeniu czosnku i papryczki zacznij dodawać partiami makaron cały czas mieszając. Podsmaż go na małym ogniu jeszcze 1-2 minuty i dodaj zgrillowane pomidorki. Zamieszaj, nałóż na talerze, posyp rukolą i parmezanem. Makaron jest już gotowy!
Jeżeli nie masz w domu grilla lub nie masz czasu na grillowanie, to możesz podsmażyć pomidorki na patelni przez 2-3 minuty tuż po nałożeniu makaronu na patelnię. Pomidorki nie będą aż tak dobre jak te zgrillowane, ale makaron też będzie pyszny!
Porcja: dla 2 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: około 20 minut
Złote proporcje:
– 200- 250 g makaronu spaghetti (w zależności czy chcecie zjeść duże czy mniejsze porcje)
– 2-4 ostre papryczki według uznania
– 5-6 ząbków czosnku
– pęczek rukoli
– około 20 pomidorków koktajlowych
– 50 ml oliwy z oliwek
– parmezan
– oregano
Wszystkie przepisy z Włoch:
Kuchnia włoska
Wszystkie posty z podróży do Włoch:
Włochy
Lubisz nasze wpisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie.
No nareszcie coś sezonowo, prosto i z lokalnych specjałów 🙂
Przetestowany będzie w weekend
Na oliwie z oliwek nie powinno się smażyć, a już szczególnie tej tłoczonej na zimno, radzę o tym poczytać.
Nie namawiamy nikogo do smażenia na oliwie z oliwek, sami tego unikamy, ale są takie potrawy jak spaghetti aglio olio, w których podstawą jest oliwa i właśnie tak je się przyrządza. Poza tym tu mówimy o rozgrzaniu na oliwie na małym ogniu, a nie smażeniu na dużym ogniu jak to ma miejsce na przykład w przypadku smażenia kotletów. Pozdrawiamy!
Kolega Anonim jest niedouczony