Jajka faszerowane w skorupkach z przepisu babci

Jajka faszerowane w skorupkach, jajka faszerowane, przepisy świąteczne, jajka faszerowane na wielkanoc

Szukając inspiracji z różnych kuchniach świata staramy się nie zapominać o dobrej, polskiej tradycji. Na rodzinnym wielkanocnym stole nie może u nas zabraknąć jajek faszerowanych w skorupkach. Wyglądają bardzo efektownie, a jest to jedna z najprostszych i najszybszych wielkanocnych potraw. Do ich zrobienia potrzebujesz jajka, pęczek natki pietruszki, masło oraz odrobinę pieprzu i soli.

Jak zrobić jajka faszerowane w skorupkach?

Przepis na jajka faszerowane w skorupkach jest bardzo prosty. Najpierw ugotuj jajka na twardo i ostudź je. W międzyczasie umyj i osusz natkę pietruszki, poodrywaj listki z łodyżek, łodyżki wyrzuć, a listki posiekaj. Następnie przekrój ostudzone jajka wzdłuż na pół delikatnie „piłując” je nożem, uważając, aby nie popękały. Ostrożnie wyjmij łyżeczką jajko ze skorupki, cały czas uważając, aby nie zniszczyć skorupek. Teraz pokrój drobno ugotowane białka i żółtka, dopraw solą i pieprzem oraz dodaj posiekaną natkę. Następnie wymieszaj farsz.




Jedną, płaską łyżkę masła pokrój na drobne kawałki i włóż kawałki masła do skorupek. Następnie napełnij skorupki jajecznym farszem, delikatnie ugnieć farsz i oprósz bułką tartą. Rozgrzej na patelni dwie łyżki masła i połóż jajka farszem do dołu. Musisz zrobić to bardzo ostrożnie, odwracają w ostatniej chwili jajka farszem na dół. Smaż na średnim ogniu do momentu, w którym farsz uzyska złocisty kolor. Takie faszerowane jaja smakują świetnie i na zimno i na ciepło! Można je podawać z majonezem albo bez, a z farszu, który Tobie pozostanie, możesz zrobić pastę jajeczną – po prostu dodaj do farszu majonez.

jajka faszerowane w skorupkach-3872

Trudność: łatwe
Porcja: na 10 faszerowanych połówek
Czas przygotowania: 30 minut (razem z gotowaniem jajek)

Złote proporcje:
– 5 jajek
– pęczek natki
– 3 łyżki masła
– sól i pieprz do smaku
– bułka tarta

Wypróbuj także przepis na Uova mimosa. Jajka faszerowane tuńczykiem, anchois i kaparami pod żółtą pierzynką.

Wszystkie przepisy i potrawy świąteczne:
Przepisy świąteczne

Wszystkie przepisy z Polski:
Kuchnia polska

Lubisz nasze przepisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie!

Join the Conversation

6 Comments

  1. says: Olka Zagórska-Chabros

    w rodzinie Marka faszerowane jajka to podstawa każdej imprezy rodzinnej czy świąt, to właśnie faszerowane jajka 🙂

  2. says: Evi

    Już miałam nic na święta nie robić, ale zdjęcia mnie namówiły i pierwszy raz zrobiłam tak faszerowane jajka. Trochę stresu przy krojeniu było, ostatecznie tylko jedna połówka się zepsuła, ale efekt udany i przede wszystkim smaczny. Choć użyłam pora zamiast natki, bo akurat się z natką nie lubimy 🙂

    1. says: zlotaproporcja.pl

      Por akurat świetnie się komponuje z jajkiem, osobiście bardzo lubię dorzucić czasem pora do jajecznicy czy omleta, więc jak najbardziej można zastąpić natkę porem. Cieszę się, że smakowało, Zdrowych i Wesołych Świąt Evi!

Leave a comment

Zostaw komentarz