Jakie owoce kojarzą się Tobie z kuchnią tajską? Pomyślisz zapewne o mango, papai czy limonce, bo skojarzenie z pomelo raczej nie jest oczywiste. A przecież jedną z popularniejszych sałatek w Tajlandii jest yam som o, orzeźwiające pomelo z wyraźnym, ostrym akcentem, które zapewnia papryczka chilli, szczypiorkiem, świeżą kolendrą i chrupiącymi gdzieś w środku orzeszkami ziemnymi. Zamiast pomelo możesz wykorzystać białego lub czerwonego grejpfruta, oba smakują jako zamiennik w yam som o znakomicie.
Yam som o – tajska sałatka z pomelo lub grejpfrutów
Zacznij od przygotowania sosu – wymieszaj świeżo wyciśnięty sos z limonki, sos rybny i cukier. Następnie obierz szalotkę i czosnek, posiekaj i podsmażaj na rozgrzanej patelni, dopóki nie zbrązowieją, wtedy zdejmij je z woka i odsącz na papierowym ręczniku. Teraz obierz pomelo lub grejpfruta, podziel na kawałki i usuń skórkę oraz białe części, pokrój na 2 cm kawałki i umieść je w misce. Do miski dodaj szalotkę z czosnkiem, pokrojoną paprykę chilli, orzeszki rozdrobnione z moździerzu, pokrojony szczypiorek oraz suszone krewetki, jeżeli zamierzasz je użyć. Polej składniki sosem i zamieszaj je bardzo delikatnie, tak aby nie rozgnieść kawałków pomelo lub grejpfruta. Posyp listkami świeżej kolendry i podawaj od razu.
Porcja: przystawka dla 2 osób lub duża porcja dla 1 osoby
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 20 minut
Złote proporcje:
– 1 duże pomelo lub 2 grejpfruty
– 1 duża szalotka lub 2 małe
– 2 duże ząbki czosnku
– 3 łyżki orzeszków ziemnych bez łupinek rozdrobnionych w moździerzu
– 1-2 papryczki chilli w zależności od preferencji
– 2 łyżki suszonych krewetek (opcjonalnie)
– 3 łyżki pokrojonego grubego szczypioru
– garść świeżej kolendry
– 2 łyżki soku z limonki
– 1 łyżka sosu rybnego
– 1 łyżka brązowego cukru
Wszystkie przepisy z Tajlandii:
Kuchnia tajska
Wszystkie posty z podróży po Tajlandii:
Tajlandia
Lubisz nasze wpisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie!
wygląda znakomicie! Nigdy nie pomyślałam o połączeniu grejpfruta z kuchnią tajską!
Uwielbiam pomelo 🙂
no to masz już kolację 🙂
Ooo, a ja wlasnie w Tajlandii. Musze poszukac tek salatki. 🙂
zazdroszczę Tajlandii i tajskiego jedzenia!
Pomelo! Extra 😉
Tajskie biore prawie wszystko, ale jednak chinszczyzna lepsza;) pzdr
a ja wole tajskie, ale dobrą chińszczyznę także zjem z wielką przyjemnością!
gdyby nie to, że potrzebna jest specjalna wypraea do sklepu po produkty, to już dziś bym robiła 🙂 ale notuję przepis i do niego wrócę!
uwielbiam wszytko z papryczką chilli 🙂
my także, więc u nas jest sporo przepisów na chilli 🙂
Robiłam dziś zupe tom yum wyszła super i świetnie smakowała. Za to sałatka… chyba przez sos rybny jak dla mnie zbyt egzotyczna. Fajny blog- kiss:)