Brukselka smażona po tajsku

brukselka po tajsku; brukselka smażona po tajsku; kuchnia tajska; brukselka z chilli; brukselka na ostro; tajska brukselka; brukselka smażona;

Brukselka w dzieciństwie nigdy nie była moim ulubionym warzywem, serdecznie jej nie znosiłam za zapach, smak i nudę. Zawsze podawano ją samą albo z zasmażką z bułki. Ani to dobre, ani zdrowe, ani pożywne. Z czasem to nielubiane z dzieciństwa warzywo stało się całkiem niezłym, kulinarnym wyzwaniem i świetnym kandydatem do eksperymentów. Dzisiejszy przepis inspirowany jest kuchnią tajską, która od lat jest jedną z naszych ulubionych.

Brukselka smażona po tajsku

Zacznij gotować brukselkę na parze. Uważaj, żeby nie rozgotować brukselki, powinna być jednocześnie miękka i jędrna, my gotujemy ją około 10 minut. W międzyczasie obierz imbir, cebulę i czosnek, cebulę posiekaj, ostrą paprykę pokrój w plasterki, imbir zetrzyj na drobnej tarce. Kiedy brukselka zrobi się miękka, wyjmij ją, przekrój na pół, a następnie rozgrzej na woku łyżkę oleju i zacznij smażyć połowę brukselek, po chwili dodaj pół łyżki sosu rybnego. Po 2-3 minutach, kiedy zrobią się złociste, przełóż je na talerz i w ten sam sposób podsmaż drugą połowę brukselek.




Kiedy brukselki będą gotowe, zdejmij je z woka, dodaj 1 łyżkę oleju i kiedy będzie rozgrzany, podsmaż na nim cebulkę. Po dwóch minutach dodaj ostrą paprykę, a następnie posiekany czosnek i starty imbir. Zamieszaj wszystko, podsmaż minutę, dodaj cukier i 2 łyżki sosu rybnego, znowu zamieszaj i smaż około 2-3 minuty mieszając dopóki cukier i cebulka się nie skarmelizują. Następnie dodaj brukselkę, dobrze wymieszaj i podsmażaj kolejne 2 minuty. Wyłącz palnik, dopraw brukselkę sokiem limonki i świeżą kolendrą, zamieszaj. Brukselka smażona po tajsku jest już gotowa, smacznego!

brukselka smażona po tajsku, brukselka z kolendrą, brukselka z ostrą papryką, kuchnia tajska

Porcja: dla 2-3 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut

Złote proporcje:
– 600 g brukselki
– 2 cebule, najlepiej szalotki
– garść listków świeżej kolendry
– 2 ząbki czosnku
– 1 – 2 papryczki chilli w zależności od preferencji ostrości
– sok z połowy limonki
– 1 cm kawałek imbiru
– 3 łyżki sosu rybnego
– pół łyżki brązowego cukru
– olej do smażenia

Wszystkie przepisy z Tajlandii:
Kuchnia tajska

Wszystkie posty z podróży po Tajlandii:
Tajlandia

Spodobał się Tobie ten tekst? Podziel się nim ze znajomymi i bądź z nami na blogu, Facebooku i Instagramie!

Join the Conversation

14 Comments

    1. says: Złota Proporcja

      różnie, najczęściej firmy Oyster Brand lub squid brand, najważniejsze, żeby miał dobry skład, czyli ekstrakt z sardeli, sól, cukier, nic więcej nie potrzeba 🙂

    1. says: Złota Proporcja

      nigdy w Tajlandii nie widzieliśmy brukselki, ale nie jest to klasyczny, tajski przepis, tylko inspirowany kuchnią tajską, brukselka idealnie komponuje się nam z tajskimi przyprawami, kto powiedział, że nie można lokalnych produktów robić na tajski sposób? 🙂

Leave a comment

Zostaw komentarz