Czosnkowe paluszki chlebowe, czyli przekąska do piwa po litewsku

przez zlotaproporcja.pl

Duona su česnaku to paluszki chlebowe z razowego chleba z czosnkiem i solą oraz świetna, litewska przekąska do piwa. Nazywane bywają także litewskimi nachosami, ponieważ je się je bez dodatków lub polewa rozpuszczonym serem, spotkaliśmy się także z wersją polewaną majonezem. Można je zamówić w wielu litewskich restauracjach, kupić na bazarkach z regionalnym jedzeniem oraz zrobić w domu, do czego oczywiście gorąco zachęcamy, zwłaszcza, że robi się je bardzo łatwo i błyskawicznie.

Czosnkowe paluszki chlebowe, przekąska do chleba po litewsku, kuchnia litewska

Czosnkowe paluszki chlebowe – przekąska do piwa po litewsku

Przepis na duona su česnaku, czyli litewskie paluszki chlebowe, jest banalnie prosty. Najważniejsze jest kupienie dobrego, prawdziwego chleba razowego na zakwasie. Chleb pokrój na kromki, a następnie kromki na centymetrowe paski. Rozgrzej na patelni półcentymetrową warstwę oleju (temperatura oleju ok. 170 C) i przyrumień kawałki chleba po obu stronach smażąc przez 2-3 minuty z każdej strony. Uważaj, aby ich nie spalić – paluszki mają być złote, a nie brązowe. Kiedy chlebowe paluszki będą gotowe, zdejmij je z patelni, solidnie odsącza grawitacyjnie trzymając nad patelnią, a później odsącz na papierowym ręczniku, oprósz solą i posmaruj przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Ważne jest, aby czosnek znalazł się na paluszkach po, a nie przed smażeniem, w przeciwnym razie się upraży i zgorzknieje. Nam najbardziej smakuje wersja najprostsza bez dodatków, paluszki polane serem czy majonezem są po prostu zbyt ciężkostrawne. Duona su česnaku można podawać na ciepło i na zimno, smakują najlepiej z zimnym piwem, wśród znajomych i z biało-czerwonymi telewizorze, jest to idealna przekąska do piwa na Euro i inne sportowe emocje 🙂

Czosnkowe paluszki chlebowe, przekąska do chleba po litewsku, kuchnia litewska

Porcja: 2-3 porcje
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 10 – 15 minut

Złote proporcje:
– pół bochenka razowego chleba na zakwasie
– czosnek
– sól
– olej

Wypróbuj także nasz przepis na chłodnik litewski.

Wszystkie posty o kuchni litewskiej:
Kuchnia litewska

Wszystkie posty z podróży po Litwie:
Litwa

Lubisz nasze przepisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie!

Przeczytaj także

8 komentarzy

Sylwia Malarska 12 czerwca 2016 - 07:48

Wyglądają znakomicie 🙂

Odpowiedz
TravelingRockhopper Maja 12 czerwca 2016 - 08:58

mniam!!!

Odpowiedz
Olka Zagórska-Chabros 12 czerwca 2016 - 09:27

Może nie wyglądają najpiękniej, ale jako piwna przekąską muszą być dobre 😉

Odpowiedz
Tati Belenkova 12 czerwca 2016 - 10:11

W Rosji od lat to sprzedają paczkowane, zrobione przemysłowo. Tym paluszkom udało się wyprzeć nawet chipsy.

Odpowiedz
Joanna Czajka 12 czerwca 2016 - 16:11

Tylko z „fondue” serowym! 😉 I tylko w barze Šnekutis z ciemnym Varniukų alus. Domowe to nie to samo 😉

Odpowiedz
Kasia 30 grudnia 2018 - 01:43

Przepyszne, uwielbiam je z samym czosnkiem

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 30 grudnia 2018 - 12:05

Paluszki z samym czosnkiem są da nas najlepsze, z dodatkiem sera robią się zbyt ciężkie 😉 Pozdrawiamy!

Odpowiedz
zewsząd i znikąd 25 marca 2020 - 14:14

Dlaczego do piwa, w mordę jeża?! Do herbaty! Ja wszelkie słone przekąski (po mojemu: chrupadło) jadam do herbaty (zwykle pu-erh lub niezbyt słodkiej warzywno-owocowej), w towarzystwie zera osób i jednej książki (choć czy kiedy czytam jedną, a obok leży jeszcze kilka, nie nazywa się to byciem w towarzystwie KILKU książek?… ;)), a piwa i każdego alkoholu nie uważam w ogóle za produkt spożywczy. Smak ohydny, działanie godne pogardy… dziękuję, postoję, moja roczna konsumpcja alkoholu wynosi 0 jednostek. Za to moja rekordowa dzienna konsumpcja herbaty (zaznaczam, że w ogóle nie piję więcej niż raz dziennie takiej samej herbaty i że tylko część zawiera kofeinę, część to „herbaty sensu largo” – owocowe, ziołowe…) wynosi 20 szklanek.

Odpowiedz

Zostaw komentarz

[script_19]

Najnowsze wpisy

O nas

Tu Natalia i Łukasz, bardzo nam miło Ciebie poznać! Uwielbiamy jeść, gotować i podróżować. Lubimy naturę i aktywne podróżowanie.

Copyright © zlotaproporcja.pl 2013-2025 | Kopiowanie zdjęć i tekstów bez pisemnej zgody autorów bloga jest zabronione.

Wykryto AdBlocka

Hej! Widzę, że masz włączonego AdBlocka. Reklamy pomagają nam utrzymać stronę i planować kolejne podróże, którymi chętnie się dzielimy. Jeśli cenisz nasze treści, prosimy – rozważ wyłączenie blokera reklam. Dzięki za wsparcie!