Gnocchi z brokułami i anchois – prosty przepis na szybki obiad

przez zlotaproporcja.pl

Gnocchi z brokułami i anchois to prosty przepis na szybki i pyszny obiad z zaledwie kilku składników. Smak tego dania tkwi w prostocie. Do jego przygotowania potrzebujesz jedynie gnocchi, brokuła, anchois, czosnek i oliwę.  Gnocchi z brokułami zrobisz w kilkanaście minut, dlatego lubimy robić je po powrocie z pracy. Zwłaszcza jesienią, kiedy nie ma zbyt wielu sezonowych warzyw, a brokuły nadal mają się świetnie.

Jak zrobić gnocchi z brokułami i anchois?

Zacznij od ugotowania brokułów na parze, jest to najbardziej czasochłonna czynność w tym przepisie. Przed włożeniem brokułów na parę, podziel je na mniejsze części. Brokuły gotuj kilka minut, powinny być jędrne, a nie rozgotowane. Po rozpoczęciu gotowania brokuła wstaw wodę na gnocchi, a następnie rozgrzej na patelni dwie łyżki oliwy. Gnocchi zazwyczaj potrzebują 2-3 minuty gotowania, wrzuć je do gotującej się wody, tak, aby były gotowe mniej więcej w tym samym momencie co brokuły. W przepisie możesz wykorzystać tradycyjne gnocchi lub trochę mniejsze gnocchetti, jedne i drugie smakują z brokułami i anchois znakomicie.

gnocchi z brokułami i anchois,przepis na gnocchi z brokułami; gnocchi z anchois; kuchnia włoska;

Kiedy oliwa będzie rozgrzana, podsmaż na niej posiekane ząbki czosnku, po chwili dodaj fileciki anchois. Jeżeli tak jak my bardzo lubisz anchois, dodaj ich trochę więcej. Nie musisz rozdrabniać anchois, same rozpadną się na patelni podczas smażenia.  Podsmażaj przez chwilę na mniejszym ogniu aż fileciki zaczną się rozpadać. Dodaj na patelnię dwie łyżki oliwy, odcedź gnocchi, a następnie dodaj brokuły i gnocchi na patelnię.  Możesz doprawić je pieprzem, natomiast sól nie jest potrzebna, anchois są wystarczająco słone. Zamieszaj wszystkie składniki, podsmaż je przez chwilę i nakładaj gnocchi z brokułami i anchois na talerze.

Porcja: 2 porcje
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 15 – 20 minut

Złote proporcje:
– 200 g gnocchi lub gnocchetti
– 8-10 różyczek brokuła (zależy od ich wielkości)
– 8-10 filecików anchois (zależy od tego jak bardzo lubicie anchois)
– 2-3 ząbki czosnku (według uznania)
– 4 łyżki oliwy z oliwek

Wszystkie przepisy z Włoch:
Kuchnia włoska

Wszystkie posty z podróży do Włoch:
Włochy

Lubisz nasze przepisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie.

Przeczytaj także

Zostaw komentarz

[script_25]

Najnowsze wpisy

O nas

Tu Natalia i Łukasz, bardzo nam miło Ciebie poznać! Uwielbiamy jeść, gotować i podróżować. Lubimy naturę i aktywne podróżowanie.

Copyright © zlotaproporcja.pl 2013-2025 | Kopiowanie zdjęć i tekstów bez pisemnej zgody autorów bloga jest zabronione.

Wykryto AdBlocka

Prosimy o wsparcie nas poprzez wyłączenie AdBlockera w przeglądarkach dla naszej strony internetowej.