Domatokeftedes to greckie placki z pomidorów czy też pomidorowe kotleciki z dużą ilością świeżej mięty, oregano i natki pietruszki. Zazwyczaj kojarzone są z Santorini, ale domatokeftedes popularne są także na innych cykladzkich wyspach. Nasz przepis przywieźliśmy z wyspy Milos, gdzie mieliśmy przyjemność gotować wspólnie z z Jacavosem, szefem kuchni małej, rodzinnej, pełnej smaku restauracji Rifaki Seafood Restaurant w Pollonii. Greckie placki z pomidorów można przygotować z różnymi dodatkami, na Milos robiliśmy je z kaparami, które świetnie komponują się z pomidorami i ziołami.
Domatokeftedes – greckie placki z pomidorów
W dosłownym tłumaczeniu domatokeftedes oznacza pomidorowe klopsiki, ale najczęściej tłumaczy się je jako greckie placki z pomidorów. Obie nazwy są trafne, ponieważ zależności od ilości mąki i dojrzałości pomidorów, będą przypominały kształtem albo klopsiki albo placki. Domatokeftedes to tzw. mezedakia, czyli przystawka. W Grecji przystawki podaje się na mniejszych talerzach i często zastawia nimi cały stół. Dzięki temu można spróbować różnych dań i smaków. Domatokeftedes można także przygotować jako samodzielne danie i podać np. z tzatzikami.
Przepis jest bardzo prosty. Najważniejsze jest, aby pomidory nie były za bardzo dojrzałe i wodniste, gdyż wtedy ciasto będzie bardzo płynne i trzeba będzie dodać więcej mąki. Pomidory pokrój bardzo drobno. Jeżeli mają grubą skórkę lub nie lubisz skórki, możesz je wcześniej sparzyć i zdjąć z nich skórkę. Jeżeli pomidory są bardzo wodniste, odlej część wtrąconej z miski wody. Posiekaj drobno szalotkę, czosnek, miętę i natkę pietruszki, dodaj do pomidorów razem z oregano. Dopraw solą i pieprzem, dobrze wymieszaj. Zacznij dodawać mąkę, rób to stopniowo kontrolując konsystencję pomidorowej masy.
Wszystkie składniki powinny być połączone, ciasto nie powinno się „rozlewać”. Powinno być trochę gęściejsze niż ciasto do placków ziemniaczanych. Według Jacavosa, osiągnięcie odpowiedniej konsystencji, to największa trudność w przepisie. Może się okazać, że dodasz trochę mniej lub więcej mąki niż podaliśmy w przepisie. Na sam koniec dodaj do ciasta kapary, jeszcze raz zamieszaj. Smaż na głębokim i dobrze rozgrzanym oleju, po 2-3 minuty z każdej strony. Domatokeftedes powinny być ładnie przyrumienione z każdej strony. Po usmażeniu odsącz je na papierowym ręczniku.
Porcja: 20-25 placuszków
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 15 – 20 minut + czas smażenia
Złote proporcje:
– 10 pomidorów
– 2 małe szalotki
– 3 ząbki czosnku
– 2 łyżki suszonego oregano
– 2 garści świeżej mięty
– 1 garść natki pietruszki
– sól i pieprz
– około 8- 10 łyżek mąki
– 1 łyżka całych kaparów
– olej do smażenia
O innych potrawach z wyspy Milos, w tym bardzo ciekawej kuchni wulkanicznej, przeczytasz w tekście: Co i gdzie zjeść na Milos? Kuchnia wulkaniczna, smażone pierożki i „pizza” bez sera.
Wszystkie przepisy z Grecji:
Kuchnia grecka
Wszystkie posty z podróży do Grecji:
Grecja
Na wyspę Milos pojechaliśmy we współpracy z Discover Greece.
Lubisz nasze przepisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie.
5 komentarzy
Wyglądają ciekawie, lubię wszystko co smażone! musze spróbować :] podziękował!!!
Smacznego 🙂
Uwielbiam nowe doznania smakowe, a od czasu kiedy przeszedłem na wegetarianizm, cenią sobie takie przepisy jak ten. Prosty i wygląda na smaczny. Jest niedziela, pora przedobiadowa, a w lodówce leży kilogram pomidorów… no to już chyba wiem jaka przystawka wyląduje dzisiaj na stole przed obiadem 🙂
Domadokeftedes pochodza a Santorini
Pisaliśmy o tym w poście, domatokeftedes zazwyczaj kojarzone są z Santorini, ale popularne są także na innych cykladzkich wyspach. Nasz przepis w wersji z kaparami przywieźliśmy z wyspy Milos, pozdrawiamy!