Makaron smażony po birmańsku z warzywami i krewetkami

przez zlotaproporcja.pl

Makaron smażony to potrawa, którą podczas podróży po Birmie jedliśmy najczęściej. Jadaliśmy go często na śniadania, czasem na obiad czy też kolację, bowiem w Birmie, podobnie jak w wielu azjatyckich krajach, ryż czy makaron to bardzo popularne danie śniadaniowe. Oto nasz przepis na makaron smażony po birmańsku z warzywami i krewetkami. Krewetki możesz zastąpić kurczakiem, wieprzowiną, innymi owocami morza lub zrobić go z samymi warzywami. Przepis przygotowaliśmy po rozmowach na miejscu w Birmie i dopracowywaliśmy w domowym zaciszu.

makaron smażony po birmańsku; makaron smażony z krewetkami; makaron smażony z warzywami; smażony makaron z krewetkami; kuchnia Birmy; kuchnia birmańska; makaron smażony z kurczakiem; makaron smażony z wieprzowiną;

Makaron smażony po birmańsku – jaki makaron i dodatki

Podczas naszego pobytu w Birmie smażony makaron najczęściej jedliśmy z warzywami, krewetkami lub owocami morza. Wersja z owocami morza to najczęściej krewetki, kalmary i małże. W Birmie jada się go także z kurczakiem czy też wieprzowiną. W domu najczęściej przyrządzamy go z krewetkami i taka wersja jest w naszym przepisie. Oczywiście możesz zamienić krewetki na kurczaka czy też wieprzowinę, wszystko zależy od Twoich preferencji, sposób przyrządzania nie ulega zmianie. Jeżeli chodzi o warzywa praktycznie zawsze makaron był smażony z marchewką i kapustą pekińską, bardzo często z groszkiem w strączkach i szczypiorkiem, te warzywa smakują nam z nim najbardziej. Czasem były dodawane posiekane orzeszki ziemne, które pasują do przepisu. Tylko raz jedliśmy wersję z grzybkami mun i zdecydowanie nie polecamy ich dodawać.

Makaron, który był podawany to tzw. flat noodles, czyli płaskie, dosyć szerokie wstążki, najczęściej pszenne bez jajka, czasem ryżowe. W Polsce ciężko jest kupić pszenne flat noodles, możesz je zastąpić zwykłymi pszennymi noodles, które zalewa się na kilka minut wodą, lub wybrać szerszy makaron ryżowy. Nam to danie trochę bardziej smakuje z makaronem pszennym, ale z ryżowym również jest znakomite.

Sosy do makaronu

Nieodłącznym towarzyszem makaronu smażonego po birmańsku jest bardzo prosty sos z ostrą papryką, czosnkiem i sosem rybnym.  Był on podawany razem z potrawą, aby każdy mógł według własnego uznania doprawić makaron. Aby go zrobić musisz jedynie posiekać paprykę i czosnek, a następnie zalać je sosem rybnym. Jest on bardzo popularny w Birmie, podawano go nam także do spring rollsów i innych potraw. O tym sosie pisaliśmy więcej w tym tekście: Azjatycki sos z ostrą papryką, czosnkiem i sosem rybnym.

sos z z ostrą papryką, czosnkiem i sosem rybnym; kuchnia birmańska; sos do smażonego ryżu; sos do smażonego makaronu; sos do spring rolls; sos azjatycki; chili garlic fish sauce; sos chili garlic fish sauce;

Drugi sos, który przygotowujemy do makaronu jest równie prosty. Musisz wymieszać sos ostrygowy, sos sojowy i sos sojowy ciemny z kilka kroplami limonki oraz brązowym cukrem. Przyrządzenie smażonego makaronu zacznij od zrobienia obu sosów, wtedy będą one miały trochę czasu na przegryzienie się.

Makaron smażony po birmańsku z warzywami i krewetkami

Po zrobieniu sosów przygotuj wszystkie składniki, aby były gotowe przed smażeniem. Wok ma to do siebie, że wszystko na nim dzieje się szybko. Obierz pół marchewki i pokrój ją w słupki, pokrój kapustę pekińską i posiekaj czosnek. Obierz i oczyść krewetki. Następnie roztrzep jajko i dodaj do niego łyżeczkę sosu na bazie sosów sojowych. Zalej groszek wrzątkiem gorącą wodą na 2-3 minuty. Sprawdź jak długo musi być zalany makaron, zalej go tak, aby był gotowy w trakcie smażenia. Wszystko smażymy na oleju sezamowym, który nadaje delikatny orzechowy posmak. Na woku bez dwóch zdań najlepiej smaży się na gazie, temperatura obróbki jest tutaj kluczowa, nie uzyska się tego na kuchence elektrycznej czy indukcji. Ponieważ nie mamy gazu w naszym budynku, a mamy kuchenkę indukcyjną, kupiliśmy małą gazową kuchenkę marki Tiross TS-261. Bardzo polecamy, jeżeli masz podobny problem. Czasy smażenia zależą też od Twojej kuchenki, jeżeli nie masz gazu, pewnie będzie trzeba smażyć składniki odrobinę dłużej.

makaron smażony po birmańsku; makaron smażony z krewetkami; makaron smażony z warzywami; smażony makaron z krewetkami; kuchnia Birmy; kuchnia birmańska; makaron smażony z kurczakiem; makaron smażony z wieprzowiną;

Zacznij od usmażenia krewetek. Rozgrzej olej, kiedy zobaczysz, że olej zaczyna lekko dymić szybko wrzuć krewetki i smaż na dużym ogniu przez dosłownie minutę obsmażając je z każdej strony. Dzięki temu będą jędrne i soczyste, ale nie suche w środku. Odłóż krewetki na talerzyk i dodaj na woka marchewkę. Podsmażaj ją minutę, po czym dodaj groszek, podsmażaj chwile, dodaj kapustę pekińską, po kolejnej minucie dodaj czosnek i ostrą paprykę. W międzyczasie odsącz makaron, dodaj do niego kilka kropli oleju sezamowego, zamieszaj makaron z olejem, odgarnij warzywa na bok woka i dodaj makaron. Podsmażaj makaron chwilę, po czym dodaj sos na bazie sosu sojowego. Wszystko dobrze zamieszaj, podsmażaj chwilę, przesuń makaron z warzywami na bok i wlej roztrzepane jajko. Mieszaj szybkimi ruchami jajko i staraj się nie łączyć składników, aby jajko się ładnie ścięło. Teraz dodaj obsmażone wcześniej krewetki,  zmieszaj je z makaronem i jajkiem, podsmażaj kilka chwil razem. Następnie wyłącz gaz, dodaj pokrojony szczypiorek, jeszcze raz zamieszaj i gotowe! Podawaj razem z przygotowanym wcześniej sosem na bazie sosu rybnego.

makaron smażony po birmańsku; makaron smażony z krewetkami; makaron smażony z warzywami; smażony makaron z krewetkami; kuchnia Birmy; kuchnia birmańska; makaron smażony z kurczakiem; makaron smażony z wieprzowiną;

Porcja: dla 2 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 15-20 minut

Złote proporcje:
– 250 g płaskiego makaronu pszennego (flat noodles lub noodles), ewentualnie ryżowego
– 10 dużych krewetek
– 8-10 strączków groszku cukrowego
– 1 jajko
– garść posiekanej kapusty pekińskiej (3-4 cięcia, można zastąpić czerwoną kapustą)
– pol średniej wielkości marchewki
– 1-2 ostre papryczki lub ostra papryczka w proszku (w zależności od preferencji ostrości)
– kilka gałązek grubego szczypiorku
– 1 ząbek czosnku
– olej sezamowy do smażenia

Sos do smażenia:
– 2 łyżki sosu ostrygowego
– 1 łyżka sosu sojowego zwykłego
– 1,5 łyżki sosu sojowego ciemnego
– 1 łyżka brązowego cukru
– kilka kropel soku limonki

Sos do podania:
– 1 -2 ostre papryczki
– 1 duży ząbek czosnku
– 2 łyżki stołowe sosu rybnego

Wszystkie posty o kuchni birmańskiej:
Kuchnia birmańska

Lubisz nasze przepisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie!

Przeczytaj także

Zostaw komentarz

[script_19]

Najnowsze wpisy

O nas

Tu Natalia i Łukasz, bardzo nam miło Ciebie poznać! Uwielbiamy jeść, gotować i podróżować. Lubimy naturę i aktywne podróżowanie.

Copyright © zlotaproporcja.pl 2013-2025 | Kopiowanie zdjęć i tekstów bez pisemnej zgody autorów bloga jest zabronione.

Wykryto AdBlocka

Hej! Widzę, że masz włączonego AdBlocka. Reklamy pomagają nam utrzymać stronę i planować kolejne podróże, którymi chętnie się dzielimy. Jeśli cenisz nasze treści, prosimy – rozważ wyłączenie blokera reklam. Dzięki za wsparcie!