Ciasto filo jest cienkie jak bibuła, kiedy spojrzysz przez jeden płat wydaje się być półprzezroczyste. Jest bardzo popularne w kuchni greckiej czy bałkańskiej, przyrządza się z niego chociażby burki i baklawę. Z ciasta filo można zrobić także trochę oszukany strudel jabłkowy. Takie przepisy bardzo lubimy – jest on bardzo szybki, banalnie prosty i zawsze wychodzi. Oto ciasto filo z jabłkami i cynamonem, czyli najprostszy strudel jabłkowy.
Ciasto filo z jabłkami – najprostszy strudel jabłkowy
Ciasto filo z jabłkami możesz zrobić zarówno ze świeżych jabłek, jak i jabłek ze słoika. Nasze mamy robią gotowe jabłka w słoikach na zimowe czasy i po takie jabłka czasami sięgamy. Ważne jest to, aby były to jabłka kwaśne. Z kwaśnych jabłek ciasto wyjdzie najlepsze. Bardzo lubimy szarą renetę i właśnie tę odmianę najbardziej polecamy, ale równie dobrze może być np. antonówka. Szara reneta nie jest jabłkiem pięknym z wyglądu, za to znakomitym do wszelkich wypieków. Jeżeli używasz świeżych jabłek, to umyj je, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jeżeli używasz jabłek ze słoika, to odsącz je z zalewy, i dobrze odciśnij, aby nie były wodniste. Następnie wymieszaj jabłka z cukrem, łyżką soku z cytryny oraz łyżeczką cynamonu, odstaw na 15 minut i rozpuść masło w rondelku. Kiedy masło przestygnie, rozłóż pierwszą warstwę ciasta filo i posmaruj ją delikatnie rozpuszczonym masłem, najlepiej za pomocą pędzelka.
Połóż kolejny płat filo, posmaruj masłem i powtarzaj to z kolejnymi warstwami. Jedną ze środkowych warstw posyp równomiernie odrobiną cynamonu. Ile warstw ciasta filo położyć? Co najmniej 7, najlepiej trochę więcej. Im więcej warstw, tym więcej ciasta i lepsza kruchość. Kiedy wszystkie płaty ciasta filo będą ułożone, wyłóż na nie masę jabłkową. Rozsmaruj ją równomiernie na całej powierzchni pozostawiając około 7-centymetrowy pas bez jabłek na jednym z krótszych brzegów. Jeżeli masz ochotę na strudel np. z orzechami włoskimi, posyp teraz jabłka posiekanymi drobno orzechami. Zacznij delikatnie zawijać ciasto wzdłuż dłuższego brzegu. Pasek bez jabłek powinien znajdować się na końcu, dzięki temu jabłka po zwinięciu nie będą wychodzić na wierzch ciasta.
Piecz ciasto przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni w ustawieniu dolna, górna grzałka. Na 5-7 minut przed końcem pieczenia, sprawdź jak ciasto wygląda i czy zbytnio nie zarumieniło się z wierzchu. Jeżeli jest już ładnie zarumienione, przykryj ciasto folią aluminiową, aby mocno spowolnić ten proces. Podawaj posypane cukrem pudrem. Łukasz lubi jeść na słodko, więc cukru pudru sobie nie żałujemy. Ciasto filo z jabłkami można jeść także na ciepło z lodami waniliowymi. Smacznego!
Porcja: 6 kawałków ciasta
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia 30 minut
Złote proporcje:
– 1 opakowanie ciasta filo
– 4 kwaśne jabłka najlepiej szara reneta lub duży słoik pokrojonych kwaśnych jabłek (co najmniej 400 g jabłek)
– 1-2 łyżki cukru pudru + cukier puder do posypania
– 1-2 łyżka masła
– świeżo starty cynamon – około 1 łyżeczki, zależy od preferencji czy lubisz mniej lub bardziej cynamonowe ciasto
– łyżka świeżo wyciśniętej cytryny
– opcjonalnie orzechy włoskie, rodzynki
Wszystkie przepisy na desery:
Desery
Lubisz nasze przepisy? Udostępnij je znajomym i śledź nas na Facebooku i Instagramie!
10 komentarzy
Tak zwana jabukovaca 🙂 W BiH jadłam też wersję z jagodami, polecam!
Z jagodami też musi smakować znakomicie, na pewno zrobimy 😉 pozdrawiamy!
Zrobiłam! wyborne! mniam mniam! dziękuje za inspiracje!
Super, polecamy się na przyszłość 🙂
To ciasto jest przepyszne!
Miło nam to słyszeć 🙂 Pozdrawiamy!
Nie rozumiem, jedna łyżka masła ma starczyć na opakowanie ciasta?
Masłem jedynie smarujemy pędzelkiem warstwy ciasta. Jeżeli robisz ciasto z całego opakowania, rozpuść dwie czubate łyżki masła. Jeżeli mniej warstw, to odpowiednio mniej masła. Pozdrawiamy!
Ależ pyszności ! Dodam ,że ja polałam odrobinką domowego ajerkoniaku , było przepyszne. :-). Smacznie pozdrawiam !
Super, ciekawy pomysł z ajerkoniakiem! Pozdrawiamy serdecznie!