Ciasto filo z jabłkami, czyli najprostszy strudel jabłkowy

przez zlotaproporcja.pl

Ciasto filo jest cienkie jak bibuła, kiedy spojrzysz przez jeden płat wydaje się być półprzezroczyste. Jest bardzo popularne w kuchni greckiej czy bałkańskiej, przyrządza się z niego chociażby burki i baklawę. Z ciasta filo można zrobić także trochę oszukany strudel jabłkowy. Takie przepisy bardzo lubimy – jest on bardzo szybki, banalnie prosty i zawsze wychodzi. Oto ciasto filo z jabłkami i cynamonem, czyli najprostszy strudel jabłkowy.

ciasto filo z jabłkami; oszukany strudel jabłkowy; strudel z ciasta filo; ciasto filo;

Ciasto filo z jabłkami – najprostszy strudel jabłkowy

Ciasto filo z jabłkami możesz zrobić zarówno ze świeżych jabłek, jak i jabłek ze słoika. Nasze mamy robią gotowe jabłka w słoikach na zimowe czasy i po takie jabłka czasami sięgamy. Ważne jest to, aby były to jabłka kwaśne. Z kwaśnych jabłek ciasto wyjdzie najlepsze. Bardzo lubimy szarą renetę i właśnie tę odmianę najbardziej polecamy, ale równie dobrze może być np. antonówka. Szara reneta nie jest jabłkiem pięknym z wyglądu, za to znakomitym do wszelkich wypieków. Jeżeli używasz świeżych jabłek, to umyj je, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jeżeli używasz jabłek ze słoika, to odsącz je z zalewy, i dobrze odciśnij, aby nie były wodniste. Następnie wymieszaj jabłka z cukrem, łyżką soku z cytryny oraz łyżeczką cynamonu, odstaw na 15 minut i rozpuść masło w rondelku. Kiedy masło przestygnie, rozłóż pierwszą warstwę ciasta filo i posmaruj ją delikatnie rozpuszczonym masłem, najlepiej za pomocą pędzelka.

ciasto filo

Połóż kolejny płat filo, posmaruj masłem i powtarzaj to z kolejnymi warstwami. Jedną ze środkowych warstw posyp równomiernie odrobiną cynamonu. Ile warstw ciasta filo położyć? Co najmniej 7, najlepiej trochę więcej.  Im więcej warstw, tym więcej ciasta i lepsza kruchość. Kiedy wszystkie płaty ciasta filo będą ułożone, wyłóż na nie masę jabłkową. Rozsmaruj ją równomiernie na całej powierzchni pozostawiając około 7-centymetrowy pas bez jabłek na jednym z krótszych brzegów. Jeżeli masz ochotę na strudel np.  z orzechami włoskimi, posyp teraz jabłka posiekanymi drobno orzechami. Zacznij delikatnie zawijać ciasto wzdłuż dłuższego brzegu. Pasek bez jabłek powinien znajdować się na końcu, dzięki temu jabłka po zwinięciu nie będą wychodzić na wierzch ciasta.




Piecz ciasto przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni w ustawieniu dolna, górna grzałka. Na 5-7 minut przed końcem pieczenia, sprawdź jak ciasto wygląda i czy zbytnio nie zarumieniło się z wierzchu. Jeżeli jest już ładnie zarumienione, przykryj ciasto folią aluminiową, aby mocno spowolnić ten proces.  Podawaj posypane cukrem pudrem. Łukasz lubi jeść na słodko, więc cukru pudru sobie nie żałujemy. Ciasto filo z jabłkami można jeść także na ciepło z lodami waniliowymi. Smacznego!

ciasto filo z jabłkami; oszukany strudel jabłkowy; strudel z ciasta filo; ciasto filo;

Porcja: 6 kawałków ciasta
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia 30 minut

Złote proporcje:
– 1 opakowanie ciasta filo
– 4 kwaśne jabłka najlepiej szara reneta lub duży słoik pokrojonych kwaśnych jabłek (co najmniej 400 g jabłek)
– 1-2 łyżki cukru pudru + cukier puder do posypania
– 1-2 łyżka masła
– świeżo starty cynamon – około 1 łyżeczki, zależy od preferencji czy lubisz mniej lub bardziej cynamonowe ciasto
– łyżka świeżo wyciśniętej cytryny
– opcjonalnie orzechy włoskie, rodzynki

Wszystkie przepisy na desery:
Desery

Lubisz nasze przepisy? Udostępnij je znajomym i śledź nas na Facebooku i Instagramie!

Przeczytaj także

10 komentarzy

magda_b 23 maja 2020 - 11:59

Tak zwana jabukovaca 🙂 W BiH jadłam też wersję z jagodami, polecam!

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 27 maja 2020 - 20:20

Z jagodami też musi smakować znakomicie, na pewno zrobimy 😉 pozdrawiamy!

Odpowiedz
Renia 27 maja 2020 - 14:13

Zrobiłam! wyborne! mniam mniam! dziękuje za inspiracje!

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 27 maja 2020 - 20:19

Super, polecamy się na przyszłość 🙂

Odpowiedz
Brina 3 czerwca 2020 - 14:15

To ciasto jest przepyszne!

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 4 czerwca 2020 - 21:22

Miło nam to słyszeć 🙂 Pozdrawiamy!

Odpowiedz
TERESA MŁYNARSKA 20 maja 2021 - 17:23

Nie rozumiem, jedna łyżka masła ma starczyć na opakowanie ciasta?

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 23 maja 2021 - 21:15

Masłem jedynie smarujemy pędzelkiem warstwy ciasta. Jeżeli robisz ciasto z całego opakowania, rozpuść dwie czubate łyżki masła. Jeżeli mniej warstw, to odpowiednio mniej masła. Pozdrawiamy!

Odpowiedz
Basia 28 sierpnia 2021 - 12:48

Ależ pyszności ! Dodam ,że ja polałam odrobinką domowego ajerkoniaku , było przepyszne. :-). Smacznie pozdrawiam !

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 28 sierpnia 2021 - 13:00

Super, ciekawy pomysł z ajerkoniakiem! Pozdrawiamy serdecznie!

Odpowiedz

Zostaw komentarz

[script_21]

Najnowsze wpisy

O nas

Tu Natalia i Łukasz, bardzo nam miło Ciebie poznać! Uwielbiamy jeść, gotować i podróżować. Lubimy naturę i aktywne podróżowanie.

Copyright © zlotaproporcja.pl 2013-2025 | Kopiowanie zdjęć i tekstów bez pisemnej zgody autorów bloga jest zabronione.

Wykryto AdBlocka

Hej! Widzę, że masz włączonego AdBlocka. Reklamy pomagają nam utrzymać stronę i planować kolejne podróże, którymi chętnie się dzielimy. Jeśli cenisz nasze treści, prosimy – rozważ wyłączenie blokera reklam. Dzięki za wsparcie!