Curry z ciecierzycy z pomidorami, papryką i liśćmi kozieradki to bardzo łatwy przepis na sycący, bezmięsny obiad lub kolację. Zrobisz je z zaledwie kilku prostych składników, garści aromatycznych przypraw i oczywiście ryżu. Curry z ciecierzycy możesz zrobić w dwóch wersjach – z jogurtem naturalnym lub z mlekiem kokosowym, w obu smakuje znakomicie!
Curry z ciecierzycy z pomidorami, papryką i liśćmi kozieradki
Zacznij od przygotowania wszystkich składników. Jeżeli robisz curry ze świeżych pomidorów, zalej je gorącą wodą, zdejmij skórkę i zmiksuj w blenderze. Następnie obierz i posiekaj cebulkę oraz oczyść z gniazda nasiennego paprykę i pokrój ją na małe kawałki. Zacznij podsmażać cebulę w dużym garnku na rozgrzanym oleju (my używamy rzepakowego tłoczonego na zimno z Wielkiego Rychnowa).
Po 2 minutach dodaj 1 łyżeczkę gorczycy, a kiedy cebulka będzie złota, dodaj pokrojoną paprykę i łyżeczkę kminu. Podsmażaj 2-3 minuty, po czym dodaj posiekaną ostrą paprykę i posiekany czosnek, następnie wszystko zamieszaj. Następnie dodaj ugotowaną ciecierzycę, zmiksowane pomidory lub przecier oraz mleko kokosowe lub jogurt. Teraz wymieszaj dobrzej wszystkie składniki i dodaj anyż, goździki, sól, liście kozieradki oraz sok z limonki.
Gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie ugotuj ryż, wstaw go w takim momencie, aby był gotowy razem z curry. Na koniec dopraw curry jedną łyżeczką garam masala oraz, jeżeli jest potrzeba, ostrą papryką. Curry z ciecierzycy najlepiej smakuje z ryżem basmati. Bardzo polecamy ryż marki Tilda, który jest naprawdę dobrej jakości. Przed podaniem posyp curry odrobiną liści kozieradki. Smacznego!
Porcja: dla 3-4 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 40 minut (w tym 15-20 minut gotowania) + ewentualnie czas gotowania ciecierzycy
Składniki:
– 400 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki lub słoika)
– 250 g przecieru pomidorowego lub świeżych pomidorów
– 1 mała papryka lub pół dużej papryki
– 1 mała cebula
– 150 ml mleka kokosowego lub jogurtu naturalnego
– 3 łyżeczki liści kozieradki
– 1 łyżeczka zmielonego kminu
– 1 łyżeczka gorczycy
– 2 gwiazdki anyżu
– 2 goździki
– 1 łyżeczka garam masala
– 1-2 ostre papryki w zależności od preferencji ostrości, my używamy piri-piri
– 1 ząbek czosnku
– olej
– sól
– pół łyżeczki soku z limonki
Wszystkie przepisy z Indii:
Kuchnia indyjska
Nasze indyjskie podróże:
Indie
Spodobał się Tobie ten przepis? Podziel się nim ze znajomymi i bądź z nami na blogu, Facebooku i Instagramie.
Wyszło pyszne!
Super, pozdrawiamy!