Horiatiki to tradycyjna sałatka grecka podawana zazwyczaj z serem feta, nazywana najczęściej po prostu sałatką grecką. W dosłownym tłumaczeniu nazwa oznacza wiejską sałatkę i właśnie tak ona powinna smakować – jak sałatka ze składników z wiejskiego, greckiego ogródka z plastrem pysznego lokalnego sera. Zamawiamy ją bardzo często podczas greckich podróży oraz uwielbiamy ją robić latem w domu, kiedy pomidory, ogórki czy też papryka są pełne smaku i aromatu. Sałatka grecka to z jednej strony prostota składników, z drugiej ich świeżość i wysoka jakość. Bez dobrej oliwy, oliwek, sera i aromatycznych pomidorów sałatka grecka nie będzie smakować tak jak powinna!
Horiatiki salata – tradycyjna sałatka grecka
Wokół tej prostej sałatki narosło sporo mitów. Po pierwsze w Grecji do horiatiki nie dodaje się sałaty. W sałatce z warzyw mamy jedynie pomidory, ogórki, czerwoną cebulę oraz paprykę. Po drugie sera nie kroi się na w drobną kostkę, ale zazwyczaj kładzie jego gruby plaster na wierzchu sałatki, ewentualnie łamie się go na kilka większych kawałków. Horiatiki zazwyczaj przyrządza się z serem feta, ale na Cykladach na wyspie Sifnos i Milos zamiast fety dodaje się lokalny ser mizithra, który w smaku jest podobny do fety, ale jest mniej słony i ma trochę inną konsystencję. My używamy zazwyczaj sera feta firmy Vassilitsa i go polecamy.
Po trzecie sałatki nie miesza się przed podaniem, po prostu dodaje się po kolei poszczególne składniki, a ser kładzie na wierzchu. Po czwarte oliwki dodaje się w całości, koniecznie powinny być one wysokiej jakości, najlepiej pasują oliwki kalamata z pestkami. Wreszcie do horiatiki nie dodaje się sosów, a jedynie polewa oliwą i doprawia oregano. Czasem dodaje się kilka kropli octu balsamicznego, ale nigdy czosnku czy też musztardy. Nam najbardziej smakuje ta najprostsza polana jedynie dobrej jakości oliwą z oliwek i doprawiona oregano.
Przygotowanie jest banalnie proste. Umyj warzywa. Pomidory pokrój w ósemki. Ogórki obierz i pokrój w plasterki. Oczyść paprykę z nasion i pokrój w cienkie plasterki. Obierz czerwoną cebulę i pokrój ją w cienkie paski. Następnie dodaj garść oliwek, dopraw oregano i szczyptą soli, po czym polej oliwą z oliwek. Na wierzch połóż plaster sera feta, posyp go szczyptą oregano i kaparami, polej odrobiną oliwy. Sałatka grecka horiatiki jest już gotowa, smacznego!
Porcja: 1 duża porcja
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 10-15 minut
Złote proporcje:
– 2-3 pomidory w zależności od wielkości
– 2 małe lub 1 duży ogórek
– pół papryki
– 1 średniej wielkości czerwona cebula
– garść oliwek najlepiej kalamata z pestkami
– garść kaparów
– gruby plaster sera feta
– oliwa z oliwek
– suszone oregano
Wszystkie greckie przepisy:
Kuchnia grecka
Nasze greckie podróże:
Grecja
Spodobał się Tobie ten przepis? Podziel się nim ze znajomymi i bądź z nami na blogu, Facebooku i Instagramie!
Cudowna sprawa. Prosto i smacznie. Można ją zjeść również na Cyprze, w nieco zmienionej formie:)
Uwielbiamy horiatiki i latem robimy ją kilka razy w tygodniu 🙂 Napiszesz coś więcej o cypryjskich modyfikacjach? Pozdrawiamy!