Bezmięsny kapuśniak z wędzoną papryką to bardzo pożywna, rozgrzewająca i prosta do zrobienia zupa z kiszonej kapusty inspirowana kuchnią węgierską. Oprócz wędzonej papryki dodajemy do niej odrobinę węgierskiego przecieru z ostrej papryki Erős Pista, który nadaje jej ciekawy, wyrazisty smak. Kapuśniak z tego przepisu jest idealny na jesienne oraz zimowe dni, świetnie także rozgrzewa po długich spacerach.
Bezmięsny kapuśniak z wędzoną papryką i przecierem z ostrej papryki Erős Pista
Najpierw musisz zrobić wywar warzywny, my robimy go z tego przepisu. Kiedy wywar będzie gotowy, odciśnij dobrze kapustę kiszoną, ale nie wylewaj soku, odstaw go na bok. Następnie rozpuść w garnku łyżkę masła i lekko przesmaż na nim kapustę, po czym dodaj 2 łyżeczki wędzonej papryki oraz pastę z ostrej papryki Erős Pista. Dodajemy płaską łyżeczkę Erős Pista, ale jeżeli obawiasz się, że zupa będzie zbyt ostra, dodaj pół łyżeczki na tym etapie i ewentualnie dodaj więcej pasty na końcu.
Zamieszaj wszystko, chwilę podgotuj i dolej sok z kapusty. Znowu zamieszaj, dodaj szczyptę kminku i zalej wywarem. W międzyczasie obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. Teraz dodaj pokrojone ziemniaki, dopraw zupę solę i pieprzem, po czym gotuj dopóki ziemniaki nie zmiękną. Jeżeli jest potrzeba dopraw na końcu pastą z ostrej papryki. Erős Pista. Smacznego!
Porcja: 6 porcji
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 40 – 50 minut
Złote proporcje:
– około 1,2 litra wywaru warzywnego np. z naszego przepisu
– 400 g kapusty kiszonej
– 5 średniej wielkości ziemniaków
– 2 łyżeczki wędzonej papryki
– pół łyżeczki przecieru z ostrej papryki Erős Pista
– sól i pieprz
– kminek
Wszystkie przepisy na zupy:
Zupy
Wszystkie przepisy z Węgier:
Kuchnia węgierska
Spodobał się Tobie ten przepis? Podziel się nim ze znajomymi i bądź z nami na blogu, Facebooku i Instagramie!
Z chęcią wypróbuję. Nic tak dobrze nie robi na kulinarnym sercu jak porządna rozgrzewająca zupa w chłodne dni:)
Dobra, rozgrzewająca zupa w jesiennie i zimowe dni to podstawa! Pozdrawiamy serdecznie 🙂