Masło śledziowe – banalnie prosty przepis na co dzień i na święta!

masło śledziowe; masełko śledziowe; pasta do chleba ze śledziem; pasta śledziowa; masło ze śledzia;

Masło śledziowe to pyszna i banalnie prosta pasta do chleba. Jest to trochę zapomniana potrawa kuchni polskiej, która była całkiem popularna jeszcze na początku  XX wieku. Jadano ją nie tylko z chlebem, ale także z ziemniakami w mundurkach i ziemniaczanymi kluskami. Sprawdzi się świetnie na świątecznym stole jako zamiennik tradycyjnego masła. Masło śledziowe polecamy zarówno na święta, jak i na co dzień. Jest to najprostsza pasta śledziowa jaką znamy! Zrobisz ją w kilka chwil z zaledwie dwóch składników. Jeśli jesteście fanami śledzia ten przepis na pewno Wam się spodoba. Kiedy spróbowaliśmy ją po raz pierwszy, byliśmy zdziwieni, że wcześniej nie jedliśmy i nie słyszeliśmy o tak prostej oraz wybornej paście o aksamitnej teksturze i głębokim smaku.

Jak zrobić masło śledziowe?

Przepis jest banalnie prosty. Co najmniej godzinę, a najlepiej dwie godziny wcześniej wyjmij masło z lodówki, opłucz filety śledziowe i namocz je w wodzie lub mleku. Przed przyrządzeniem opłucz jeszcze raz i osusz śledzie. Masło powinno mieć gładką, aksamitną konsystencję. Możesz je zrobić na dwa sposoby. Możesz zmielić filety śledziowe w maszynce do mięsa, ubić masło, dodać do masła zmielonego śledzia i połączyć wszystkie składniki.

masło śledziowe; masełko śledziowe; pasta do chleba ze śledziem; pasta śledziowa; masło ze śledzia;




Drugi sposób jest jeszcze prostszy. Jeżeli masz mocny blender, możesz po prostu zmiksować składniki w blenderze. Wystarczy pokroić śledzie na małe kawałki, wrzucić je do kielicha blendera i zmiksować uzyskując jednolitą konsystencję. Następnie dodać masło pokrojone na drobne kawałki i jeszcze raz zmiksować do momentu połączenia się składników w gładką pastę. My preferujemy drugi sposób. Zrobienie masła śledziowego zajmuje dosłownie kilka chwil i nie wymaga użycia, a potem mycia, maszynki do mięsa.

masło śledziowe; masełko śledziowe; pasta do chleba ze śledziem; pasta śledziowa; masło ze śledzia;

Porcja: 1 mały słoik
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 10 minut

Złote proporcje:
– 300 g filetów śledziowych a’la matjas
– 100 g masła

Wszystkie przepisy ze śledziem:
Przepisy ze śledziem

Przepisy i potrawy z Polski:
Kuchnia polska

Spodobał się Tobie ten przepis? Podziel się nim ze znajomymi i bądź z nami na blogu, Facebooku i Instagramie!

Zostaw komentarz