Sałatka z makaronem vermicelli i warzywami inspirowana azjatycką kuchnią jest pyszna, zdrowa, pożywna, do tego prosta oraz szybka do zrobienia, a do tego bajecznie chrupie. Oprócz makaronu vermicelli dodajemy do niej marchewkę, białą kapustę, kiełki fasoli mung, dużo szczypiorku i jeszcze więcej świeżej kolendry. Sos przyrządzamy na bazie octu ryżowego oraz sosu sojowego. Azjatycką sałatkę z makaronem vermicelli i warzywami możesz zrobić w wersji łagodnej lub ostrej w zależności od preferencji ostrości. Najlepiej smakuje od razu po przyrządzeniu, ale możesz także zabrać ją na piknik lub jako zdrowy lunch do pracy.
Sałatka z makaronem vermicelli i warzywami
Zacznij od przygotowywać makaron według instrukcji na opakowaniu. Do tej sałatki najbardziej pasuje nam makaron vermicelli z fasoli mung, ale możesz także użyć makaronu vermicelli ryżowego. Kiedy makaron będzie gotowy, przelej go zimną wodą i odcedź. W międzyczasie przygotuj sos, jest on bardzo prosty do zrobienia. Wymieszaj trzy łyżki octu ryżowego i 2 łyżki sosu sojowego. Następnie dodaj łyżeczkę cukru oraz przeciśnięty przez praskę lub posiekany ząbek czosnku. Do sosu możesz dodać także posiekaną ostrą papryczkę lub suszoną ostrą paprykę, jeżeli chcesz robić wersję na ostro, którą polecamy i zazwyczaj przygotowujemy. Wymieszaj dobrze wszystkie składniki i odstaw sos na bok.
Po przygotowaniu sosu umyj i przygotuj warzywa. Obierz marchewkę i pokrój ją na drobniutkie słupki, po czym poszatkuj kapustę. Im cieniej pokroisz marchewkę i kapustę, tym lepiej. Najlepiej, aby grubością przypominały cieniutki makaron vermicelli. Do krojenia marchewki używamy tarki do cytrusów, która sprawdza się znakomicie. Pokrój szczypior i kiełki fasoli mung na około 2 centymetrowe kawałki, a kolendrę posiekaj. Kiedy makaron ostygnie, pokrój go na kilkucentymetrowe kawałki, po czym dodaj go do miski razem z kapustą, marchewką i kiełkami fasoli mung. Wymieszaj dobrze te składniki, dodaj sos i jeszcze raz dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj szczypiorek i kolendrę, delikatnie zamieszaj. Sałatka z makaronem vermicelli jest już gotowa, smacznego!
Porcja: 4 porcje
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 15 minut
Złote proporcje:
– 100 g makaronu vermicelli najlepiej z fasoli mung
– 75 g posiekanej białej kapusty
– 1 średniej wielkości marchewka
– 75 g kiełków fasoli mung
– pół dorodnego pęczka kolendry
– pęczek grubego szczypiorku
Składniki na sos:
– 3 łyżki octu ryżowego
– 2 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżeczka brązowego cukru
– mały ząbek czosnku
– ostra papryka (opcjonalnie)
Wszystkie pomysły na sałatki:
Sałatki
Spodobał się Tobie ten przepis? Podziel się nim ze znajomymi i bądź z nami na blogu, Facebooku i Instagramie.