Ciasto czekoladowe bez mąki. Cudownie czekoladowe i wilgotne!

przez zlotaproporcja.pl

Ciasto czekoladowe z tego przepisu jest cudownie czekoladowe, wilgotne i nie ma ani grama mąki. Do tego jest proste do zrobienia i zawsze wychodzi! Przepis dostaliśmy kilka lat temu od naszej sąsiadki Kasi i z biegiem czasu troszeczkę go zmodyfikowaliśmy. Ciasto czekoladowe możesz wzbogacić o posiekane orzechy włoskie czy też podać je z bitą śmietaną i sezonowymi owocami np. truskawkami. Możesz je zjeść także bez dodatków – w takiej wersji jest również wyborne!

Cudownie czekoladowe ciasto czekoladowe

Najważniejszym składnikiem w tym przepisie jest oczywiście czekolada. Musi być ona gorzka i dobrej jakości. Najczęściej wybieramy czekoladę Ritter Sport 74% Cocoa, która ma 74% zawartości kakao i zaledwie cztery składniki, ale oczywiście możecie wybrać inną czekoladę zwracając uwagę na jej zawartość kakao. Czekolada powinna być wytrawna i zawierać najlepiej co najmniej 70% kakao.

kakao 100%; kakao w kawałkach

100% masa kakaowa w kawałkach z Ekwadoru

Oprócz czekolady do ciasta dodajemy też 100% organiczne kakao w kawałkach, które jest bardzo intensywne w smaku. Dzięki niemu ciasto jest jeszcze bardziej czekoladowe. Jeżeli nie masz 100%  kakao, to dodaj do ciasta po prostu 250 g dobrej jakości czekolady. Uważaj z zastępowaniem 100% kakao w kawałkach tym w proszku – większość z nich to produkt o niewielkiej zawartości kakao. Ostatnio kakao kupujemy i-organic, na rynku jest też wiele innych dostawców oferujących 100% kakao.

Wilgotne i bez mąki pszennej

Ciasto czekoladowe robi się naprawdę szybko i prosto. Zacznij od rozpuszczenia masła i czekolady. Możesz je rozpuścić w rondelku na bardzo małym ogniu albo w kąpieli wodnej. Kiedy składniki się rozpuszczą i połączą w płynną czekoladową masę, odstaw ją do przestygnięcia. W międzyczasie rozdziel białka od żółtek. W jednej misce utrzyj żółtka z połową cukru, w drugiej ubij na sztywno białka z cukrem. Używamy brązowego cukru i taki polecamy w tym przepisie.

ciasto czekoladowe; wilgotne ciasto czekoladowe; ciasto czekoladowe bez mąki; brownie; brownie bez mąki;

W kolejnym kroku połącz żółtka utarte z cukrem z rozpuszczoną czekoladą i masłem. Wymieszaj delikatnie i dodaj ubite białka. Znowu delikatnie wymieszaj. W międzyczasie zacznij rozgrzewać piekarnik do 190 stopni, tryb dolna górna grzałka. Jeżeli planujesz dodać orzechy włoskie, posiekaj je drobno i dodaj do ciasta. My dodajemy co najmniej 100 g orzechów, a czasem nawet 150 g, aby ciasto bardziej chrupało. To ciasto czekoladowe smakuje nam najbardziej właśnie z orzechami. Następnie przełóż ciasto do tortownicy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 35 minut. Ciasto powinno mieć delikatną czekoladową skorupkę na wierzchu, ale w środku powinno pozostać wilgotne, nie można go więc przeciągnąć w piekarniku. U nas najlepiej sprawdza się pieczenie przez 35 minut, pozostawienie ciasta jeszcze na 5 minut w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami, po czym wyjęcie go z piekarnika.

ciasto czekoladowe; wilgotne ciasto czekoladowe; ciasto czekoladowe bez mąki; brownie; brownie bez mąki;

Po ostudzeniu pokrój ciasto na kawałki i podawaj. Możesz udekorować je bitą śmietaną i owocami, my wolimy je jeść bez dodatków. Ciasto czekoladowe przechowuj koniecznie w lodówce.

Porcja: 1 okrągła tortownica o średnicy 25 cm
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 20 minut  + czas pieczenia 35 minut

Złote proporcje:
– 230 g masła
– 200 g gorzkiej czekolady min.70% i 50 g kakao 100% lub 250 g gorzkiej czekolady
– 6 jajek
– 200 g brązowego cukru
– opcjonalnie orzechy włoskie, bita śmietana, świeże owoce

Wszystkie przepisy na desery:
Desery

Spodobał się Tobie ten przepis? Podziel się nim ze znajomymi i bądź z nami na blogu, Facebooku i Instagramie!

Przeczytaj także

8 komentarzy

Kasia 21 marca 2022 - 15:47

Ciasto wyszło obłędne 🙂 dodałam mielone migdały zamiast orzechów, cukru połowę, wyszedł ideał

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 21 marca 2022 - 18:11

Super, cieszymy się, że smakowało! Z migdałami jeszcze nie robiliśmy, musimy w takim razie spróbować 🙂 Pozdrawiamy serdecznie!

Odpowiedz
Jagna 22 marca 2022 - 17:57

R E W E L A C J A !!!! mniam! ale to było dobre!

Odpowiedz
Delektujemy 15 czerwca 2022 - 15:54

Całkowicie zgadzam się z poprzedniczkami:) Ekstra ciasto w smaku, choć w moim przypadku ilość cukru prędzej bym zwiększyła niż zmniejszała:D

Odpowiedz
Edyta 27 stycznia 2023 - 21:27

Jakiej wielkości powinna być tortownica?

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 28 stycznia 2023 - 10:30

Ciasto robimy w tortownicy o średnicy 25 cm, pozdrawiamy!

Odpowiedz
Anonim 5 stycznia 2024 - 21:21

Dałam 200g czekolady, 200g masła, zamiast cukru – 50g erytrolu i również wyszło genialne! Dziękuję za przepis!

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 9 stycznia 2024 - 18:33

Super! Z erytrolem nie robiliśmy, dzięki za komentarz! Pozdrawiamy!

Odpowiedz

Zostaw komentarz

[script_27]

Najnowsze wpisy

O nas

Tu Natalia i Łukasz, bardzo nam miło Ciebie poznać! Uwielbiamy jeść, gotować i podróżować. Lubimy naturę i aktywne podróżowanie.

Copyright © zlotaproporcja.pl 2013-2025 | Kopiowanie zdjęć i tekstów bez pisemnej zgody autorów bloga jest zabronione.

Wykryto AdBlocka

Hej! Widzę, że masz włączonego AdBlocka. Reklamy pomagają nam utrzymać stronę i planować kolejne podróże, którymi chętnie się dzielimy. Jeśli cenisz nasze treści, prosimy – rozważ wyłączenie blokera reklam. Dzięki za wsparcie!