Kalafior jest warzywem, które uwielbiamy i jadamy przez okrągły rok. Jedną z najczęściej robionych przez nas potraw jest bardzo prosty do zrobienia kalafior pieczony w curry. Jadamy go jako szybką przekąskę, zdrową kolację albo dodatek do obiadu. Kalafior pieczony w curry smakuje świetnie np. z ryżem i duszoną soczewicą lub ciecierzycą. Często robimy go z części kalafiora, które pozostaną nam po przyrządzeniu steków z kalafiora w musztardowej marynacie z tego przepisu.
Kalafior pieczony w curry
Przepis na kalafior pieczony w curry jest naprawdę banalny. Wystarczy umyć kalafiora i następnie podzielić go lub pokroić na małe części. Rozdrobniony kalafior przekładamy do żaroodpornego naczynia, które powinno być na tyle duże, aby kalafior nie tworzył zbyt grubej warstwy. Wtedy szybciej się upiecze i jakże apetycznie przypiecze!
W kolejnym kroku doprawiamy kalafiora solą i curry, po czym polewamy oliwą i dobrze mieszamy. Jeżeli lubisz mniej lub bardzo intensywny smak, zmodyfikuj ilość curry według własnego uznania. Odradzamy dodawanie czosnku, który podczas pieczenia zgorzknieje i nada potrawie goryczki. W tym przepisie jest on niepotrzebny.
Doprawiony i wymieszany kalafior włóż na 10-15 minut do piekarnika (górna, dolna grzałka i termoobieg) rozgrzanego do 200 – 220 stopni. My lubimy, aby kalafior szybko się przyrumienił oraz był też odrobinę al dente, dlatego dajemy taką temperaturę. Co jakiś czas zamieszaj, aby wszystkie części równomiernie się upiekły. Kalafior pieczony w curry będzie gotowy, kiedy brzegi się delikatnie przyrumienią. Możesz podawać od razu, możesz też część przechować w lodówce np. do kolejnego obiadu. Smacznego!
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut
Złote proporcje
– 1 mniejszy lub pół większego kalafiora
– 2 łyżki curry
– 4 łyżki oliwy
– sól i pieprz do smaku
Wszystkie przepisy z kalafiorem:
Kalafior
Lubisz nasze przepisy? Udostępnij je znajomym i śledź nas na Facebooku i Instagramie!