Jabłka do słoików – idealne na szarlotkę zimą! Prosty, domowy przepis.

przez zlotaproporcja.pl

Kiedy zaczyna się sezon na jabłka, warto zrobić jabłka do słoików. Są idealne na szarlotkę zimą! Zwłaszcza jeżeli masz własne jabłka lub jak my dostajesz papierówki lub antonówki z działki babci. Jabłonie zasadziliśmy także na naszej działce, nie możemy się doczekać kiedy zrobimy jabłka do słoików z własnych owoców. Oto nasz prosty, domowy przepis na jabłka do słoików na zimę.

Jak zrobić jabłka do słoików na szarlotkę?

Zacznij od umycia i obrania jabłek ze skórki. Polecamy kwaśne jabłka jak papierówki, antonówki, świetnie sprawdzi się też szara i złota reneta oraz boiken. W kolejnym kroku przekrój jabłka na ćwiartki, po czym wykrój gniazda nasienne. Teraz pokrój jabłka na 1-2 centymetrowe plasterki. Następnie włóż je do garnka, dodaj wodę i cukier. My dodajemy brązowy cukier, ale możesz także użyć białego cukru. Ilość cukru jest orientacyjna – jeżeli dodajesz słodsze jabłka, możesz dodać mniej cukru. Jeżeli nie chcesz, aby jabłka ściemniały, możesz dodać świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny.

jabłka, antonówka;

Jabłka prosto z drzewa

jabłka do słoików; jabłka na szarlotkę; jabłka na zimę;

Zacznij gotować jabłka na małym ogniu co jakiś czas je mieszając. Jabłka powinny się gotować i rozpaść na mus, ale nie można ich przypalić. Po około 20 minutach powinny mieć odpowiednią konsystencję. Część jabłek zamieni się w mus, a część pozostanie w kawałkach. Wtedy zdejmujemy jabłka z ognia i opcjonalnie doprawiamy je świeżo startym cynamonem. Następni przekładamy je do wyparzonych słoików i dobrze zakręcamy nowymi zakrętkami. Nie pasteryzujemy jabłek, jedynie odwracamy je do góry nogami i owijamy kocem i zostawiamy tak na 24 godziny. Zakrętki powinny same się zassać. Tak samo postępujemy z przecierami pomidorowymi, na które przepis znajdziesz w tym tekście. Oczywiście możesz zdecydować się na pasteryzację słoików z jabłkami.

jabłka, antonówka;

Idealne na szarlotkę!

szarlotka; szarlotka z kruszonką; jabłecznik; klasyczna szarlotka na kruchym cieście; tarta szarlotka z kruszonką; szarlotka na święta; przepis na szarlotkę; szarlotka z bezą;

Szarlotka z naszego przepisu

Jabłka z tego przepisu możesz wykorzystać do szarlotki i innych ciast z jabłkami. Polecamy nasz przepis na szarlotkę z kruszonką na kruchym cieście – zimą często robimy ją właśnie z jabłkami ze słoika. Jabłka sprawdzą się także w naszym przepisie na najprostszy strudel jabłkowy czy też jako dodatek do naleśników!

Porcja: 3 słoiki 900 ml
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 15 minut + czas gotowania 20 minut + pasteryzacja

Złote proporcje:
– 2 kg jabłek na szarlotkę (np. antonówka, papierówka)
– około 250 g cukru (używamy brązowego)
– 100 ml wody
– opcjonalnie cynamon, sok z cytryny

Wszystkie przepisy na przetwory:
Domowe przetwory

Lubisz nasze przepisy? Udostępnij je znajomym i śledź nas na Facebooku i Instagramie!

Przeczytaj także

Zostaw komentarz

[script_25]

Najnowsze wpisy

O nas

Tu Natalia i Łukasz, bardzo nam miło Ciebie poznać! Uwielbiamy jeść, gotować i podróżować. Lubimy naturę i aktywne podróżowanie.

Copyright © zlotaproporcja.pl 2013-2025 | Kopiowanie zdjęć i tekstów bez pisemnej zgody autorów bloga jest zabronione.

Wykryto AdBlocka

Prosimy o wsparcie nas poprzez wyłączenie AdBlockera w przeglądarkach dla naszej strony internetowej.